Recenzija: Isplati li se navratiti na čitalačku seansu u Book Caffe kod NSB-a?

Nedavno sam shvatio da na Kurzivu relativno često pišem o knjigama. Nije ni čudno, kada ovdje nastojim pisati isključivo o stvarima koje me osobno zanimaju, a dobar dio svog slobodnog vremena provodim čitajući. E sad, s obzirom na to, jučer sam, našavši se u blizini NSB-a tijekom jedne besciljne šetnje gradom, zaključio da bi onda bilo zanimljivo konačno zaviriti u obližnji kafić čiji me naziv već duže vrijeme privlači. Radi se o Book Caffeu, u koji sam zašao kako bih vas mogao izvijestiti ispunjava li ovaj ugostiteljski objekt očekivanja ljubitelja dobre knjige.

Moja očekivanja

Prvo da vam kažem što sam, s obzirom na naziv Book Caffe, od ovog mjesta očekivao. Zamišljao sam ga kao minimalistički ali s ukusom uređeno mjesto gdje nema glasne glazbe ni glasnih razgovora, već tihi žamor mušterija koje diskutiraju oko pročitanih knjiga prekrivaju nenametljivi zvuci jazz glazbe. U mojoj viziji, vitrine i police lokala bile su ispunjene knjigama, a među ponešto uštogljenom klijentelom se u svakom trenu moglo naći nekoga spremnog na zanimljivu diskusiju o književnosti ili umjetnosti općenito.

Tako sam ja to zamišljao. A sada ću vam reći kako je moj posjet ovom mjestu zapravo izgledao.

Book Caffe 2
Foto: Kurziv.net
Mjesto za čitanje? Nope!

Prvo što sam uočio po ulasku u Book Caffe bila su dva velika zidna televizora na kojima je bjesnio prijenos nekakve utakmice. To svakako nije izgledalo obećavajuće, s obzirom na to da mi je plan bio za nekim od stolova u miru i tišini pročitati par desetaka stranica jedne knjige. Zapravo, na prvi dojam mi se Book Caffe učinio više poput uobičajenog kvartovskog birca nego li poput kafića za ljubitelje književnosti.

Idući šok uslijedio je odmah potom, kada sam, zauzevši jedan od stolova u kutu prostorije, uočio da gotovo nitko od trenutno prisutnih mušterija ne čita. Tek je jedan par za obližnjim stolom imao pred sobom razbacane nekakve skripte za faks. Ostali su ili gledali utakmicu, ili se međusobno nadglasavali, ili pak tračali po kutovima prostorije.

Book Caffe 3
Foto: Kurziv.net

Međutim, treća stvar koju sam po dolasku primijetio bila je možda, za moj ukus, najapsurdnija. Dakle, iako se ovaj kafić zove Book Caffe, u njemu doslovno nema niti jedne jedine knjige! Umjesto pravih polica s pravim knjigama, vlasnici su se odlučili za vrlo čudnovatu alternativu – zamijenili su ih slikama polica s knjigama, koje su poput tapeta nalijepili na zid!

Kao što vidite, već u samom startu postalo je jasno da je netko gadno pogriješio dajući ovom mjestu naziv “knjiškoga kafića”, kad apsolutno ništa u njemu nije odavalo dojam da se cilja na klijentelu koja čita. Naravno, uzmite u obzir i realnu mogućnost da sam ja jednostavno zabrijao s nerealnim očekivanjima i da nemam pojma o čemu pričam. No, nekako mi se čini logično da ambijent i ponuda u lokalu moraju odgovarati njegovom nazivu, pogotovo ako je naziv izmišljen isključivo radi privlačenja određenog tipa mušterija!

Book Caffe 4
Foto: Kurziv.net
Pozitivne osobine

No, iako sam već u prvih nekoliko minuta vidio da ovo nije mjesto kakvom sam se nadao, odlučio sam, kad sam već bio tamo, neko vrijeme ostati i prikupiti još dojmova o njihovoj usluzi.

Jedna od prvih stvari koja me se dojmila pozitivno bio je izuzetno uredan i mirišljav WC. U njemu sve odaje dojam čistoće, a u zraku prevladava ugodna aroma nekog osvježivača zraka (aroma marelice, ako se dobro sjećam). Možda je ambijent u samom kafiću ambient prosječne pomodne krčme, no zato im je sanitarni čvor doista na nivou.

Nadalje, konobar me se dojmio kao izrazito ljubazan a nenametljiv. Uljudno je pozdravio kad sam dolazio i odlazio iz kafića, dao mi je dovoljno vremena da zavirim u cjenik prije narudžbe i brzo je donio ono što sam ga zamolio. Tako da je osoblje još jedan plus Book Caffea.

I za kraj, mogu primijetiti da, iako su mi “lažne” police s knjigama (tj. fotke knjiga nalijepljene po zidovima) bile beskrajno glupave, moram primijetiti da je interijer, ignoriramo li ovaj detalj, ipak bio donekle ukusno uređen. U njemu prevladavaju svijetle i krem boje, prostor nije natrpan, a stolice nalikuju na manje fotelje i poprilično su udobne. Nekoliko je zidnih površina bilo ukrašeno posudama s ukrasnim biljem, što uspješno razbija vizualnu monotoniju prostora.

Book Caffe 5
Foto: Kurziv.net
Situacija s cjenikom

Kad sam zavirio u cjenik, ostao sam relativno ugodno iznenađen raznolikom ponudom čajeva, bezalkoholnih pića i mješavina cijeđenih sokova. No, nisam mogao ne primijetiti da je većina čajeva preskupa. Klasični Franckov čaj dođe 10 kuna, u redu, ali zato ostali čajevi (oni malo zanimljiviji) koštaju apsurdnih 17 kuna. Kave pak koštaju od 10 do 15 kuna. Rekao bih da ovo mjesto nastoji biti “hipstersko” i pomalo “elitno”, ali to se ne može postići napuhavanjem cijena, već ulaganjem u samu ponudu i ambijent.

Tome treba pridodati i da je situacija s alkoholom dijametralno suprotna – cijena vina, piva i ponekih žestica je normalna, ali je zato izbor minimalan! Od piva imaju samo Pan, nude jednu vrstu cidera, dvije vrste vina i oko pet-šest vrsta žestica (od kojih su neke skupe).

Book Caffe 6
Foto: Kurziv.net
Suma dojmova

Da sumiram svoje dojmove – bih li preporučio Book Caffe ljubiteljima knjiga? Ne bih. Njegov naziv može se opravdati isključivo neposrednom blizinom NSB-a, i ničime drugim. Atmosfera u njemu nije odviše poticajna za čitanje, pa ni za štrebanje za ispite.

No, ako zanemarimo kako se sami kafić zove, može se zaključiti i da se radi o prosječno OK (iako ponešto skupom) kafiću čije su glavne odlike urednost, čistoća i decentni dekor. Anti-alkoholičari će ovdje doći na svoje zbog široke ponude sokova, čajeva i ostalih bezalkoholnih tekućina, ali će zato veseljaci po svoj prilici ostati trijezni zbog slabe ponude cuge koja “puca u glavu”.

Za kraj, napominjem još i da se na drugom kraju NSB-ovih stepenica nalazi i drugi kafić identičnog naziva u koji ovom prilikom nisam zavirio. Rekao bih da se radi o jednom te istom ugostiteljskom objektu koji je, silom prilika, podijeljen u dva odvojena prostora. Zato ipak ostavljam mogućnost da u tom drugom Book Caffeu, koji nisam ispitao, možda nema povoda za ovdje istaknute zamjerke. No, to ću morati provjeriti nekom drugom prilikom.

***

Preporučeni tekst (LINK): Zašto prilikom izlazaka više ni pod razno ne možete upoznati nove ljude??

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.