Predstavljam vam indijskog boga marihuane!

Nije nikakva tajna da hinduistička Indija ima razvijenu kulturu konzumiranja kanabisa. Pobornici marihuane na Zapadu stoga su nerijetko fascinirani Indijom i njezinim drevnim duhovnim uvidima i vjerovanjima. Pa ipak, malo tko doista zna zašto je marihuana za hinduiste sveta.

Danas ću se ukratko pozabaviti ovom tematikom, te vam otkriti mitske korijene indijskoga štovanja kanabisa.

Šiva – bog uništenja, plodnosti i vutre

Priča o štovanju marihuane u Indiji neraskidivo je povezana s mitovima o jednom od tri najvažnija hinduistička božanstva – sa Šivom.

Bog Šiva
Foto: Flickr

Šiva je poznat kao bog mnogih stvari (što je veoma česta pojava u hinduizmu). Obično mu se pripisuje podvojena narav – jedan je njegov aspekt milostiv, a drugi strašan i razoran. Štuje ga se, između ostalog, štuje kao božanstvo uništenja, meditacije, plesa, muškosti, smrti, plodnosti i marihuane.

Korijeni štovanja Šive mogu se naći u religiji takozvane “Indske dolinske civilizacije” (5500. – 1500. g. pr. Kr.), te u liku strašnog vedskog božanstva Rudre. Samo ime Šiva je eufemizam (doslovno znači – “Blagi”) kojim su štovatelji ovog božanstva nastojali ublažiti njegovu često zastrašujuću narav. Šiva je u klasičnom hinduizmu jedan od triju glavnih božanskih principa koja upravljaju svemirom. Uz Šivu uništavača, tu je stvoritelj Brahma te održavatelj Višnu. Bitno je napomenuti da Šiva kao bog uništenja zapravo nema zle karakteristike, već hinduisti na njegovo uništenje gledaju kao na transformaciju svemira koja omogućava ponovno stvaranje i održavanje.

Šivin kip
Foto: Wikimedia Commons

Šiva, kao i svi ostali glavni bogovi brahmanizma, ima zasebnu sektu znanu kao Šaivizam. Sljedbenici te sekte smatraju Šivu glavnim principom svemira, baš kao što sljedbenici sekti ostalih bogova smatraju svoje bogove “najvažnijima” i “univerzalnima”. Usprkos tome, u hinduizmu praktički da i nema sukoba oko toga čiji je bog važniji. Svi štuju sve, samo različite sekte dodatno naglašavaju važnost uloge pojedinih božanstava.

Ikonografski, šiva se obično prikazuje kao muškarac s tri oka, s polumjesecom na čelu, spletene kose, plavog vrata, plave ili općenito tamne kože. Obično se prikazuje sjedeći u meditativnom položaju na koži tigra, noseći ogrlicu od zmija, trozubac i bubanj.

Među ostalim Šivinim karakteristikama, vjeruje se i da ovo zanimljivo božanstvo uživa u konzumiranju trave.

Kako je Šiva postao bog marihuane?

Pušenje ganje iz čiluma
Foto: Flickr

No, kako je došlo do toga da se Šivu počne štovati i kao božanstvo marihuane? Izvore ovog vjerovanja, dakako, treba tražiti u mitskim predajama. Nekoliko indijskih mitova bavi se postankom marihuane.

Prema jednom veoma poznatom hinduističkom mitu, bogovi i demoni su bućkanjem velikoga oceana nastojali načiniti napitak besmrtnosti, Amrtu. Nekoliko kapi se prilikom bućkanja oceana prosulo na zemlju iz koje je na tim mjestima nikla sveta biljka kanabis (koju Indijci, usput, zovu ganđa). Varijacija ovog mita govori da je bućkanjem oceana stvoren smrtonosan otrov koji bi pobio sve bogove i demone da ga Šiva nije popio. Zato se Šiva tradicionalno prikazuje s plavim grlom, a vjeruje se da mu je kao olakšanje nakon ispijanja otrova ponuđen kanabis.

Šiva
Foto: Flickr

Neki drugi mitovi govore da je Šiva ovu biljku koristio kao hranu i pomoć pri meditaciji tijekom svojih dugih i intenzivnih joginskih seansi. Šiva se tako na brojnim prikazima prikazuje pušeći karakterističnu lulu “čilum”. Neke verzije mita govore da je Šiva nakon svađe sa svojom obitelji proveo noć spavajući ispod velikog izrasta kanabisa. Ujutro je kušao biljku te se odmah osjetio odmornim i opuštenim. Otad je marihuana postala Šivina omiljena hrana.

Također, ima i vjernika koji pripisuju Šivi moć da se odupre opojnom djelovanju ove biljke, kao što je bio imun i na djelovanje otrova. Šiva tako konzumira kanabis i kako bi demonstrirao superiornost svoga uma i tijela.

Trava u Indiji

Pušenje ganje iz čiluma 2
Foto: Wikimedia Commons

Kanabis se tako u Indiji često nudi kao prinos u čast boga Šive, a mnogi vjernici, isposnici i sveci po uzoru na ovo božanstvo i sami se upuštaju u konzumaciju trave. Ipak treba istaknuti da se na kanabis, u okviru ovih tradicionalnih hinduističkih vjerovanja, ne gleda kao na izvor užitka i zabave. Kanabis se smatra pomoći pri meditaciji i zadobivanju mističnih uvida, a cijenjen je i  zbog svojih po zdravlje dobrih karakteristika. (Marihuanu kao biljku sa zdravstvenim beneficijama Indijci poznaju još iz drevnog teksta Athatvaveda).

Kanabis se u Indiji najčešće konzumira u tri varijante, nazvane ganja, bhang i charas. Ganja su listovi i cvjetovi kanabisa, charas su vršci samih svjetova, a bhang je popularna jestiva mješavina koje se najčešće spravlja od kanabisa, mlijeka i raznih začina.

Izrada bhanga,
Foto: Wikimedia Commons

Hinduisti masovno i javno konzumiraju marihuanu tijekom raznih religijskih festivala, najčešće onih posvećenih Šivi. Na festivalima se marihuana puši, jede i prinosi bogovima. Jedan od najpopularnijih takvih festivala zove se Šivaratri (“Šivina noć”, tj. svadbena i bračna noć boga Šive). Hinduisti vjeruju da je umjerena konzumacija trave “dobra za dušu”, u smislu da čisti pojedinca od grijeha i sjedinjuje ga s bogom. Međutim, pretjeranu konzumaciju trave i u hinduizmu smatraju grijehom te ju ne odobravaju.

***

Preporučeni tekst: Evo što bi vam se dogodilo da dugoročno jedete samo krumpir

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *