Posljednji obroci notornih zločinaca osuđenih na smrt

U našem tehnološki naprednom svijetu ostalo je još vrlo malo mjesta za mistiku. No, smrt kao pojava jedna je od rijetkih neprobojnih tajni preostalih u životu suvremenoga čovjeka. Zato nije ni čudo što tematika smrti i dalje fascinira veliki broj ljudi.

Tako i posljednji obroci nekih od najnotornijih na smrt osuđenih zločinaca već desetljećima uzburkavaju zanimanje javnosti. Svatko bi se želio uvući u glavu na smrt osuđenog zločinca i vidjeti kroz njegove oči što mu se mota kroz glavu u posljednjim satima njegovoga zemaljskog života. Možda se ljudi na taj način nadaju bolje razumjeti ili bar donekle racionalizirati zločin i umiranje.

Kako god bilo, za danas smo vam pripremili mali izbor nekih od najčudnijih i najpretjeranijih posljednjih obroka što su bili posluženi zatvorenicima osuđenim na smrt.

Prije nego li se bacimo na glavnu temu, potrebno je još samo istaknuti da, iako je smrtna kazna u posljednjih stotinu i pedeset godina silno izgubila na popularnosti i mnoge su je zemlje svijeta u potpunosti ukinule, danas postoji još bar 50-ak svjetskih zemalja koje ju prakticiraju, uključujući na primjer Indiju, 30-ak saveznih država SAD-a, Japan, Libiju, Tajland, Bjelorusiju, Siriju, Egipat, Kinu, Jamajku i neke druge.

Neke od najpopularnijih metoda izvršavanja smrtne kazne su vješanje, električna stolica, plinska komora, strijeljanje i smrtonosna injekcija.

Maslina
Foto: Pixabay

Slučaj Victora Feguera

Victor Feguer bio je optužen da je vatrenim oružjem ubio doktora, a zatim se riješio tijela. Smrtna kazna nad njim provedena je u američkoj državi Iowi 1963. godine.

Victor je za posljednji obrok zatražio tek jednu maslinu s neodstranjenom košticom, pritom potpuno zbunivši zatvorsko osoblje. Nakon smaknuća, koštica masline navodno je pronađena u jednom od njegovih džepova. Pretpostavlja se da je Victorov plan bio biti pokopan s košticom, tako da iz njegovoga groba eventualno može niknuti drvo masline.

Victor Feguer bio je posljednji čovjek nad kojim je u državi Iowi izvršena smrtna kazna.

Gospodar prstenova
Foto: Flickr

Ronnie Lee Gardnerova posljednja gozba

Ovaj je američki kriminalac 1984. vatrenim oružjem ubio čovjeka tijekom pljačke. Naknadno, pri pokušaju bijega, ubio je i jednog odvjetnika. Sam je izabrao smrt strijeljanjem umjesto pogubljenja injekcijom, a kazna nad njim izvršena je 2010. godine u Utahu.

Njegov izdašni posljednji obrok sastojao se od odreska, repa jastoga, pite od jabuka, sladoleda od vanilije i soka 7-Up. Prilikom posljednje gozbe na ovome svijetu Ronnieju je ispunjena i želja gledanja filma Gospodar prstenova. Svoj je posljednji obrok, netipično, pojeo čak 48 sati prije smaknuća, te nadalje postio.

SpaghettiOs
Foto: Flickr

Thomas J. Grasso i njegovi famozni špageti

Oko 1990. godine ovaj je čovjek zbog nekoliko dolara ubio par starih gospođa, pritom jednu od njih zadavivši svjetlima s božićnog drvca. Pogubljen je u Oklahomi 1995. godine smrtonosnom injekcijom.

Prije svoga smaknuća Thomas Grasso naručio je pravu gozbu: Porciju od dvadesetak dagnji, porciju od dvadesetak račića, dvostruki cheeseburer, 6 rebarca s roštilja, dva frapea od jagode, pola pite od bundeve s vrhnjem, porciju svježih jagoda te veliku porciju tjestenine s mesnim okruglicama, i to posebne marke SpaghettiOs.

Prije samog pogubljenja, Thomas je poznat po tome što je za predstavnike tiska izjavio: “Nisam dobio SpaghettiOs, dobio sam obične špagete. Želim da tisak zna za ovo.”

Hrana u smeću
Foto: PxHere

Posljednja spačka Lawrencea Russella Brewera

Ovaj čovjek bio je osuđen na smrt zbog posebno okrutnog rasno motiviranog ubojstva jednog crnca kojeg je okovao lancima i vukao svojim autom sve dok žrtva nije umrla. Lawrence je pogubljen otrovnom injekcijom 2011. godine u Teksasu.

Za posljednji obrok ovaj je zločinac naručio dvostruka pečena pileća prsa, trostruki cheeseburger sa slaninom, veliku porciju zapržene bamije, pola kile mesa s roštilja, tri fajite, pizzu s mesom, gotovo pola litre sladoleda, te veliku porciju maslaca od kikirikija s još mnogo kikirikija u ljusci.

Nakon što je ova raskošna gozba postavljena pred Lawrencea, on je odbio uzeti i jedan jedini zalogaj, tako se valjda po posljednji put narugavši predstavnicima zakona. Cijeli ovaj obrok završio je u smeću, netaknut. Samo zbog ovog slučaja, teksaške su vlasti odlučile nadalje ukinuti praksu posluživanja posljednjih obroka osuđenicima na smrt.

Ted Bundy
Foto: Wikimedia Commons

Ted Bundy i njegov standardni obrok

Ted Bundy bio je jedan od nastrašnijih serijskih ubojica koji je ikad zadesio Ameriku. Osuđen je na smrt zbog silovanja, nekrofilije, više od 35 ubojstava i pokušaja bijega iz zatvora. Pogubljen je 1989. na električnoj stolici u Floridi.

Bundy je odbio naručiti posljednji obrok po želji pa mu je zatvorsko osoblje poslužilo standardan zatvorski obrok za osuđenike na smrt koji se sastojao od srednje pečenog odreska, kuhanih krumpira, prženih jaja, dvopeka s pekmezom i margarinom i čaše voćnog soka.

***

Preporučeni tekst: Fascinantan život jedne od najpoznatijih svjetskih gusarica

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *