Otkriveno na koji se način ptice orijentiraju prema Zemljinim magnetskim polovima

Ptice su doista čarobne životinje. Ne samo da su mnoge od njih mnogo pametnije nego li smo im to spremni priznati, već imaju i nama potpuno stran te kompleksan sustav sporazumijevanja, kompleksna društvena pravila, ritualna ponašanja i slično. No, jedna od njihovih začudnijih karakteristika jest ta što se nekako mogu čak i u letu orijentirati prema Zemljinim magnetskim polovima.

Međutim, ova iznenađujuća sposobnost orijentacije prema Zemljinim polovima do sad nam je bila poprilično nejasna. Jedna od starijih teorija predlagala je da su ptice sposobne “nanjušiti” smjer magnetskih polova poput kompasa zbog prisutnosti male količine željeza u njihovim kljunovima. Međutim, sada imamo bolje objašnjenje za ovu sposobnost naših letećih prijateljica.

Pticje oko 2
Foto: Wikimedia Commons

Najnovije objašnjenje tako glasi da su ptice svjesne položaja Zemljinih polova zbog prisutnosti posebne vrste proteina u njihovim očima! Ovaj se “čudesni” protein zove Cry4, a klasificira se kao dio skupine proteina po imenu kriptokromi. Ovi proteini su zapravo svjetlosni receptori posebno osjetljivi na prisutnost plave boje spektra. Uz pomoć tih proteina u očima ptice razaznaju koje je doba dana, kao što to čine i neke biljke, gljive i mikroorganizmi.

Let ptica
Foto: Max Pixel

Protein u ptičjem oku služi kao vizualni filter svjetlosnih frekvencija?

Ova nova saznanja otkrivena paralelnim istraživanjem provedenim na sveučilištu Lund u Švedskoj i sveučilištu Oldenburg u Njemačkoj. Protein Cry4 nalazi se u mrežnici ptičjeg oka i služi im kao svojevrsni “unutarnji kompas”, pomoću kojega ptice, moguće, vide dijelove neba u različitim bojama, ovisno o njihovoj orijentaciji prema magnetskim polovima.

Osim toga, zanimljivo je i da je otkriveno kako do povećane proizvodnje ovog proteina u mrežnici ptičjeg oka dolazi upravo za vrijeme velikih ptičjih migracija povezanih s odlaskom i povratkom iz toplijih krajeva, kada im je pouzdana orijentacija na putu i najpotrebnija.

Jato ptica
Foto: Wikipedia

Za sad je na temelju ovih otkrića vrlo teško nagađati o tome na koji način ptice točno “vide” svoje okruženje uz pomoć ovog zanimljivog proteina, no izgleda da on, prije svega, funkcionira kao neka vrsta vizualnog filtera za različite boje spektra, poput filtera na dolje priloženoj fotografiji.

Hi, Sharing the force of the day.The viewing I do (gatekeeping) has shown so much over the years. The past two years…

Objavljuje Cynthia HarrisonUtorak, 10. travnja 2018.

***

Preporučeni tekst: Nevjerojatna iračka “pješčana rijeka” više je nego li se na prvi pogled čini

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *