Olimpijada s pikulama: Najbolji YouTube kanal koji ćete vidjeti ove godine :O

Ok – prije nego li započnem s današnjim tekstom, imam potrebu nešto istaknuti. Sport me doista ne zanima. Ni najmanje. Kad bih morao izabrati želim li napisati članak o tehnikama ručnog pletenja čarapa u 19. stoljeću ili članak o nekom sportskom događaju – izabrao bih pletenje. No, usprkos tome, danas vam predstavljam jedan YouTube kanal koji bi se, u širem smislu, možda mogao okarakterizirati “sportskim” kanalom, pritom napominjući kako je to jedan od najgenijalnijih i najzabavnijih koncepata s kojima sam se ikad susreo!

Zašto sam riječ “sportski” pri opisu kanala stavio u navodnike? Pa, zato što se o sportu na ovom YouTube kanalu može govoriti uvjetno – jer nema pravih natjecatelja! Točnije, natjecatelje u svoj sili maštovito osmišljenih sportskih događanja predstavljaju raznobojne pikule! Da, pikule! I cijela stvar je osmišljena apsolutno genijalno.

Jelle's Marble Runs 8
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Jelle’s Marble Runs – jedan od najboljih kanala na cijelom YouTubeu!

YouTube kanal o kojem danas ovako oduševljeno trkeljam zove se Jelle’s Marble Runs. Možda bi ga se najtočnije moglo opisati kao simulaciju sportskog kanala. Vidite, teško je nešto nazivati sportskim natjecanjem kad pobjeda “natjecatelja” koji u njemu sudjeluju ne ovisi o njihovoj vještini i kondiciji, već o nekoj vrsti slučajnosti. Tako genij iza ovog kanala, čovjek po imenu Jelle Bakker, zapravo izrađuje elaborirane simulacije sportskih disciplina u kojima sudjeluju i u kojima se natječu – isključivo pikule!

Jelle's Marble Runs 2
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Na prvu loptu ovo zvuči kao potpuno blesava ideja, znam. No potrebno je da svojim očima vidite na koji način Jelle izrađuje svoja sportska natjecanja s pikulama. Pogledate li nekoliko njegovih videa, garantiram da će vam se um rastopiti u slinavu kašu oduševljenog nevjerovanja!

U čemu je stvar? Pa, iako u Jelleovim sportskim natjecanjima sudjeluju isključivo raznobojne pikule, ovaj čovjek uložio je nevjerojatnu količinu kreativnosti, truda, i mašte ne bi li ovom čudnom tehnikom izradio svoja vlastita sportska natjecanja koja su apsolutno vjerna pravim olimpijadama!

Nevjerojatna količina uložene mašte, truda i dosjetljivosti!

Jelle's Marble Runs 3
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Za početak, tu su sportske discipline i ogromni, ručno načinjeni poligoni za svaku od njih. Jelle izrađuje ogromne pješčane kanale za “trke pikula” duge i po nekoliko stotina metara, zatim terene za boćanje i curling, staze za bob spust, platforme za “skijaške” skokove, i još brojne druge discipline koje je moguće simulirati pikulama.

Svaki od njegovih terena apsolutno je impresivan što se tiče uložene domišljatosti u cijelu ideju kao i u samu izvedbu te uloženi tehnički trud. Pikule su podijeljene u “timove” te sudjeluju u raznim disciplinama, tijekom različitih većih i manjih natjecanja u Jelleovoj organizaciji (primjerice, organizira godišnje Olimpijade pikula s mnogobrojnim disciplinama, kao i velike godišnje Utrke pikula).

Jelle's Marble Runs 4
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Prava genijalnost ovog kanala, međutim, ne leži niti u tehničkoj izvedbi kompleksnih poligona za putovanje pikula, već u elaboriranom ulaganju u razvijanje samog sustava natjecanja i timova. Tako vam na početku svakog natjecanja bude predstavljeno nekoliko “timova” pikula (razvrstanih prema bojama), te možete odabrati svoga favorita i pratiti njegovu uspješnost u daljnjem odvijanju takmičenja. Svaki tim ima posebno ime prikladno za boju njegovih pikula, a cijelo natjecanje prate elaborarirane statistike, tablice rezultata s cijelog natjecanja, predviđanja favorita, te dobro promišljeni sustav bodovanja koji odlučuje o pobjedniku.

Koliko daleko Jelle, zapravo ide u pažljivom oblikovanju imerzivnog doživljaja autentičnosti sportskih događaja na kojima radi, govori i činjenica da snimke njegovih sportskih natjecanja prate i sitnice poput podataka o vremenskim uvjetima na terenu u trenutku održavanja natjecanja, usporene snimke važnih dijelova natjecanja, osmišljene tribine za gledateljstvo (dakako, pune pikula), kao i realistični popratni sportski komentari. O da, ti veličanstveni Jelleovi komentari!

Jelle's Marble Runs 5
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Pikule kao najveća životna strast

Jelleovi komentari apsolutni vrhunac cijele ove priče, i cijelom ovom kompleksnom projektu daju srce i dušu. Komentator prati svako natjecanje hrabreći “natjecatelje” uzbuđujući se i čudeći prilikom iznenadnih preokreta u završnicama natjecanja, navijajući i slaveći pobjedu svojih favorita, razlažući statistike i bodovanje u dosadašnjim natjecanjima, a sve to pritom komentirajući akcije pikula gonjenih inercijom kao da se radi o pravim, svjesnim bićima. Tako svakom timu Jelleovi komentari unose i dozu osobnosti, a brojni pratitelji ovog neobičnog kanala u komentatorima ispod videa vatreno navijaju za svoje timove pikula.

No, kako ovo zapravo funkcionira? Što zapravo ima zanimljivo u gledanju slučajnog pokretanja pikula gonjenih gravitacijom? Najadekvatniji odgovor bio bi – pogleajte i uvjerite se i sami, ali pokušat ću barem donekle objasniti.

Jelle's Marble Runs 6
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Uzmimo, primjerice, utrke pikula – jedno od popularnijih događanja na kanalu. Cijela stvar funkcionira tako da organizator iskopa elaboriranu krivudavu stazu koja vodi niz blago nakošeno pješčano brdo. Na taj način dobiva se nakošeni kanal dug i do nekoliko stotina metara niz koji se spuštaju raznobojne pikule (to jest, natjecatelji), sve startajući u isto vrijeme. No, zbog nepredvidljivih okuka, zamki, rampi, mostova i višestrukih putanja na samoj stazi, tijekom cijele trke dolazi do dinamične izmjene redoslijeda pikula koje se spuštaju niz brdo, čime se stvara dojam međusobnog “pretjecanja” trkača. Dodajte tome i Jelleove genijalne, elokventne i nabrijane komentare u stilu najprofesionalnijih sportskih komentatora, i dobili ste video u kojem doista lako možete uživati kao u pravoj utrci, uzbuđeno navijajući za svoga favorita koji se “iz petnih žila bori” da stigne na cilj prvi.

O organizatoru “Olimpijade pikula”

Jelle's Marble Runs 7
Foto: YouTube/Jelle’s Marble Runs

Inače Jelleov kanal s natjecanjima pikula trenutno prati gotovo 564.000 ljudi (!), a svi su vrlo strastveno posvećeni navijanju za svoje “natjecatelje” i “timove”. Sam Jelle Bakker nizozemski je YouTuber koji za sebe kaže da pati od neke vrste autizma (ne specificira o čemu se zapravo radi), no njegovo je stanje u velikoj mjeri odgovorno za njegov elaborirani i u svijetu vrlo uspješan hobi.

Razvio je strast prema pikulama jer ga privlače šareni, pokretni objekti, a posvećenost, ambicioznost i razrađenost njegovog pikulaškog projekta vrlo jasno govori o tome da je Jelle neka vrsta wunderkinda. Posjeduje nekoliko desetaka tisuća pikula, a životni mu je san jednog dana biti u mogućnosti otvoriti muzej pikula u kojem će u velikim sobama postavljati svoje poligone za natjecanja, i slične sadržaje u vezi s pikulama.

Proučite videe na njegovom kanalu Jelle’s Marble Runs, garantiram vam da ćete ostati apsolutno fascinirani viđenim, i to bez obzira što inače mislili o sportu!

***

Preporučeni tekst: Nije mu dovoljno imati veliku privatnu knjižnicu, već od nje radi i umjetnost!

 

Bizarno, Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *