Novo istraživanje objasnilo zašto umjetnici nikad nemaju ni kune!

Smatrate li sami sebe umjetnikom? U tom ste slučaju možda već zaključili kako niste baš najsposobniji kad je u pitanju zarada, poduzetništvo, zgrtanje profita i konkurentnost na tržištu kapitala. Ako ste poput mene, zbog svojih se umjetničkih sklonosti baš i prepoznajete u ulozi karijerista i biznismena. Više se pronalazite u ulozi puža koji se zatvara u svoju kućicu, jer propuštate prilike za zaradu jednu za drugom.

Rođenje stereotipa o neprilagođenom umjetniku

Oscar Wilde
Foto: Wikipedia

Stereotip o umjetniku bez prebijenog novčića u džepu duboko je ugraviran u našu kolektivnu svijest. Ovaj se stereotip “okamenio” u našoj kulturi već vjerojatno oko vremena europskog i američkog romantizma u 19. stoljeću. U tom je razdoblju više nego ikad ranije uzeo maha takozvani “kult umjetnika”.

Slikari, pjesnici, glumci i slična bratija tada su počeli, više nego ikad ranije, isticati svoju individualnost i osobni genij, te graditi sulude boemske mitove oko vlastitih ličnosti. Tako se u tom razdoblju učvrstila i predodžba o umjetniku kao o ekscentričnom, mahnitom čovjeku čija ga genijalnost čini neprilagođenim za svakodnevni život.

Ima li u stereotipu istine?

John Knott, Karikatura samog sebe
Foto: Wikimedia Commons

No, ima li u tom stereotipu koji preživljava i do danas imalo istine? Jesu li umjetnici doista većinom nesposobni prilagoditi se, živjeti normalne živote, ili zarađivati dovoljno za život bez tuđe pomoći? Najnovija studija, koju je provela respektabilna institucija University Medical Center u Göttingenu u Njemačkoj, sugerira da su umjetnici dosta neprilagođeni. Razlog za to, prema njima, počiva u osebujnoj kemiji u njihovim ludim i genijalnim moždanim vijugama!

Umjetnici, naime, najčešće odabiru neprofitabilne studije, odlučuju se za loše plaćene karijere… Već i sama činjenica da cijeli život ustraju u bavljenju umjetnošću, koja je u današnje vrijeme kriminalno potplaćena, govori da oni pretjerano ne mare za zgrtanje novčanih sredstava. Čini se da se razlog za ovo “kontraevolucijsko” ponašanje umjetnika krije u razinama dopamina u njihovom mozgu!

Bolje grob nego job?

Odustao, u dućanu
Foto: Flickr

Kao što vjerojatno znate, dopamin je kemijski spoj u našim tijelima koji u nama aktivira osjećaje poput uzbuđenja i sreće. Povezuje ga se s aktivnostima poput seksa, uzimanja droge i slično. Spomenuto istraživanje mjerilo je razine dopamina u mozgu umjetnika i prosječnih osoba u situaciji u kojoj im je ponuđeno zaraditi značajne svote novca. Ispitanici su tako na zaslonima digitalnih naočala promatrali kvadrate raznih boja, a pri odabiru svakog zelenog kvadrata zaradili bi do 30 eura.

Ovom metodom došlo se do otkrića kako mozgovi “umjetničkih tipova” pokazuju značajno manje razine uzbuđenja zbog osvajanja novčanih nagrada. Štoviše, veće razine uzbuđenja zabilježene su u mozgovima umjetnika kad im je bilo rečeno da namjerno ne izabiru kvadrate koji im donose novčane nagrade. Ne samo da su umjetnici pokazali manji entuzijazam za zgrtanje novca, već su bili uzbuđeni mogućnošću da se novca aktivno odreknu!

Ulični umjetnik
Foto: PxHere

Eto, umjetnici! Sad imamo zlatno opravdanje za sve: zašto nismo upisali bolji faks, zašto ne možemo zadržati posao duže od dva mjeseca, kao i zašto smo se napili u dva popodne i zakasnili s rokom za onaj dobro plaćeni projekt.

Baudelaire bi bio ponosan!

***

Preporučeni tekst: Ludi ruski slikar predočio kako bi izgledao svijet u kojem dominiraju mačke!

Boemski kutak, Priča dana, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *