Naučite mačji jezik!

Svatko tko je ikad imao mačku zna da su ove male dlakavice sposobne za prikazivanje širokog spektra emocija. No, malo je teže sve njihove geste, poglede i glasove doista i pohvatati te točno dešifrirati. Stoga smo vam za danas priredili mali tečaj učenja “mačjeg jezika” nakon kojeg ćete se vi i vaša ljubimica bolje razumjeti.

Kao prvo, trebate znati da mačke komuniciraju na nekoliko razina: gestama, pogledom i ispuštanjem glasova. Neki od tih signala su veoma očiti znakovi sreće, tuge ili ljutnje, dok je u druge nešto malo teže proniknuti.

Rep usmjeren prema zemlji

Postoji nekoliko načina na koje mačka može objesiti rep, a svi znače nešto drugo. Ako joj je rep potpuno opušten i zavinut između nogu, to je znak da se osjeća “nadjačano” i podčinjeno.

Kad joj je rep pak usmjeren prema podu i pritom potpuno ravan i ukočen, to bi moglo značiti da je mačka potencijalno ljuta i spremna za borbu.

Mačka zgrbljenog repa
Foto: Pixnio

Ako joj je rep usmjeren prema podu i inače potpuno ravan osim što je blago svinut pri svome korijenu, tada znate da se mačka osjeća ugroženo i da se spremna odlučno braniti i štititi svoj teritorij od potencijalne opasnosti.

Kad mačka sjedi ili leži, a rep joj se pritom pomiče lijevo-desno cijelom dužinom, to može značiti da ju živcirate i da je nervozna. Ako pak sjedeći ili ležeći pomiče lijevo-desno samo vršak repa, to znači da je nešto zaokupilo njezinu pažnju ili da je na oprezu.

Izrazi lica

Mačka žmirka
Foto: Pexels

Kad vas mačka pogleda ravno u oči i pritom počne opušteno treptati očnim kapcima kao da je umorna, to je nedvojben znak da vam je privržena i da vam bezuvjetno vjeruje. Razlog ovome jest taj što u prirodi mačke, radi vlastite sigurnosti, ne skreću ni na trenutak pogled pri interakciji s drugim životinjama. Uzvratiti joj možete istom gestom, blago je gledajući i polako žmirkajući očima. Nerijetko ćete primijetiti kako vam odvraća s još žmirkanja.

Mačka zuri
Foto: Pixabay

Za razliku od ovoga, ako vas mačka gleda netremice, potpuno ukočenog tijela, širom otvorenih očiju i nepomičnih, uspravnih ušiju – to znači da se od vas osjeća ugroženo, agresivno ili da vam ne vjeruje. U takvim situacijama je najbolje izbjegavati izravan pogled u njezine oči, jer bi vas mogla čak i instinktivno napasti.

Tome treba pridodati i da kad mačka spusti uši unatrag, to znači da je u strahu.

Rep usmjeren prema gore

Mačka uspravnog repa
Foto: geograph.org.uk

 

Ako je mačka usmjerila rep u zrak potpuno okomito i skroz ga izravnala, time iskazuje  zadovoljstvo i prijateljstvo. Ako joj pritom rep još i lagano drhti, to znači da vam se neopisivo raduje.

Ako joj je rep usmjeren uvis pod kosim kutom i izravnat, to može iskazivati određenu nesigurnost, kao i neutralno raspoloženje.

Mačić zavinutog repa
Foto: Pixabay

Ako je mačka uspravila rep okomito, zavrnuvši njegov vršak u malu “kuku”, time vam ujedno iskazuje prijateljstvo ali i dozu nesigurnosti ili neodlučnosti.

Ako mačka pak ispruži rep vodoravno, time također iskazuje prijateljsko raspoloženje.

Naravno, kad joj je rep usmjeren uvis i nakostriješen poput četke, to znači da je prestravljena i spremna se braniti od opasnosti, te biste ju trebali pustiti na miru.

Glasanje

Mačje glasanje je u pravilu mnogo lakše “prokužiti” nego njezine tjelesne geste. Što joj je glas mekši, a ispušteni glasovi kraći, to više izražava zadovoljstvo, ugodu i prijateljstvo. Ako joj želite uzvratiti istom mjerom, govorite joj blagim, tihim tonovima te joj šapćući tepajte.

Mačka mijauče
Foto: Max Pixel

Glasno i otegnuto glasanje obično znači da mačka od vas nešto zahtijeva: hranu, pažnju i slično. Ako se vaša ljubimica počne glasati glasnim i kratkim jaucima, to bi moglo značiti da ju nešto boli.

Režanje i šištanje su, naravno, znak ljutnje, obrambenosti i straha.

Kad vaša mačka kroz prozor promatra ptice ili bube, ponekad će iz grla ispustiti čudan, štektav zvuk, nalik na škljocanje. To je zapravo njezina instinktivna lovačka reakcija, a zvuk koji čujete nastaje zbog načina na koji pomiče gubicu. Naime, promatrajući ptice, mačka ponekad “štekće” jer škrguće čeljustima na jednak način i kao kad ščepa pticu te joj ugrizom pokušava slomiti vrat. Tako da vaša mačka, promatrajući ptice i štekćući čeljustima, zapravo u mašti proživljava kako ih lovi i ubija. 😀

***

Preporučeni tekst: Upoznajte Matildu, mačku s najčudnijim očima na svijetu

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *