Koliko bi vam trebalo da pročitate sav tekst koji se u godinu dana otisne u svijetu?

Danas ćemo se pozabaviti jednom ludom pretpostavkom. Dobrodošli u zonu sumraka i sumnjivih statistika!

Pretpostavimo da nekako (ne znam kako, čarobnim moćima, valjda) dobijete pristup svim papirima s otisnutim tekstom koji se na Zemlji otisnu u godinu dana. Recimo i da onda (iz kojeg god razloga) poželite pročitati sav taj tekst, i na taj način apsorbirati apsolutno sve znanje stavljeno na papir diljem našeg planeta u toku jedne godine. Evo kako bi to izgledalo.

Skladiste knjiga 2
Foto: PxHere

Ovaj tekst temelji se na podacima na koje sam slučajno nabasao krstareći internetom. Koliko su sami podaci točni – pitaj boga. Nisam uopće siguran kako bi netko uspio makar i približno izračunati računicu koju ću vam u idućim redovima predstaviti.

Web stranica Publishers Weekly na svoju je domenu nabacila procjenu da se u svijetu godišnje proizvede otprilike oko 20.000.000 tona papira za printanje i otiskivanje teksta. To približno iznosi apsurdnih 12 bilijuna stranica, što brojčano izgleda kao 12.000.000.000.000!

Hrpa papira
Foto: Wikimedia Commons

Kad biste sve ove papire recimo okupili u jednu knjigu (čisto hipotetski), tada bi vam bila potrebna polica za knjige 15 puta duža od opsega Zemljinog ekvatora kako biste imali dovoljno široku policu za odlaganje ove hipotetske knjige!

E sad, računica na koju se pozivam govori tek o količini godišnje proizvedenog papira koji je namijenjen za tiskanje teksta, no to ne znači da sva ta količina papira i uspijeva biti iskorištena za svoju predviđenu svrhu. No, ovdje se bavimo toliko apsurdnim pretpostavkama da slobodno možemo uvesti još jednu hipotetsku situaciju u našu priču. Pretpostavimo da su svi ovi papiri predviđeni za tisak u tu svrhu i iskorišteni, do posljednjega.

Skladiste knjiga 3
Foto: Wikimedia Commons

U tom slučaju, kada biste pokušali pročitati sav tekst tako otisnut u godini dana, i kada biste svaki dan za čitanje odvojili oko 8 sati svoga vremena, za čitanje sveg teksta otisnutog u godinu dana na Zemlji trebalo bi vam oko 70 milijuna (70.000.000) godina! 

Dakle, to je vremenski približno jednako jednom danu provedenom na poslu u uredu. 😀

***

Preporučeni tekst: Zašto su stvari tamnije boje dok su mokre?

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *