Iskušajte ove recepte iz vještičjeg priručnika!

Cijelog života volio sam čitati što raznovrsniju i što neobičniju literaturu. Prije petnaestak godina posebno sam se bio zainteresirao za razne mistične teme. Tako sam došao u posjed i nekoliko “vještičjih priručnika”. Danas ćemo zaviriti u jedan od njih, te čak i prevesti par zgodnih recepata iz vještičje kuharice.

No, prije nego li se bacimo na sami recept, potrebno je gornje rečenice staviti u kontekst. Kakve vještice, majketi?, neki od vas sigurno se pitaju. Kada kažem vještice, pod tim podrazumijevam neopaganske grupe koje se skupno nazivaju WiccaOni sami sebe smatraju nasljedovateljima znanja nekadašnjih vještica, no u širem kontekstu pripadaju u skup vjerskih praksi koje se popularno naziva i new age duhovnost.

Tko su moderne vještice i u što vjeruju?

Vještičji kotao
Foto: Wikimedia Commons

Takozvani vikani (eng. wiccans) izvore svojih vjerovanja vuku od starih pretkršćanskih narodnih vračeva i travara. Naša riječ “vještica” zapravo dolazi od riječi “vješt”, što dobro opisuje narav i interese nekadašnjih i današnjih vikana koji su prvenstveno vješti s biljem i prirodnim lijekovima. Takva vrsta medicine, dakako, uključuje travarstvo, jednako kao i magiju.

Vikani u pravilu ne štuju zlo, te vjeruju da nam se svaki naš dobar i loš postupak vraća trostruko. Zato jedno od njihovih glavnih i rijetkih životnih pravila glasi “Čini što god želiš, dok god ne štetiš nikome.” Osim toga, o vikanima treba znati i to da su pretežno liberalnih životnih svjetonazora (uglavnom žive bez svjetonazorskih i seksualnih tabua), a svaki vikan može štovati koje god božanstvo želi, pa čak i izmisliti vlastitoga boga. To je stoga što likove bogova vikani smatraju tek simbolima prirodne energije koja se dijeli na muško i žensko načelo.

Vikani najviše od svega štuju prirodu i prirodne pojave, a svoje blagdane usklađuju s cikličkim prirodnim pojavama poput mjesečevih mijena. Osim toga, glavni interesi su im održavanje prirodnog poretka te su veoma angažirani po pitanjima ekologije i prava životinja.

Paganski oltar
Foto: Pixabay

Vještičji recepti

Sad kad smo to razjasnili, možemo se posvetiti samim “vještičjim” receptima. Pritom ćete uočiti da ti recepti nisu po ničem posebno spektakularni. Nema šišmišjih nožica koje se krčkaju u loncima! Vikani za svoje pomasti, čarobne napitke i hranu uglavnom koriste svakodnevne sastojke iz vrta. Samo što nekima od svojih pripravaka pripisuju određena čarobna djelovanja, baš kao što su to činili i naši pradjedovi i prabake koji su živjeli na selu.

Recepti koje ću vam ovdje prevesti potječu iz vještičjeg priručnika koji sam nabavio prije petnaestak godina. Napisala ga je stanovita Gerina Dunwich, a naziv knjige glasi Candlelight Spells: The Modern Witch’s Book of Spellcasting, Feasting and Natural Healing (“Magija pri svjetlosti svijeće: Knjiga modernih vještica za bacanje magija, gošćenje i prirodno liječenje”). Knjiga se, inače, sastoji od par tematskih cjelina poput kuharice tradicionalnih jela koja se poslužuju na vikanskim svetkovinama, uputstava za ritualno rukovanje svijeća, vodiča za bacanje jednostavnih magija, pregleda korisnog bilja te malog rječnika paganskih izraza.

Priloženi recepti, kaže autorica, tradicionalno se poslužuju na vikanskim okupljanjima za vrijeme sabata (8 glavnih vještičjih godišnjih svetkovina) i esbata (13 manjih godišnjih svetkovina koje se održavaju u noćima punog mjeseca). Pritom ističe kako pri spravljanju tradicionalnih vještičjih recepata treba koristiti prirodne sastojke kad god je to moguće.

Nekima od ovdje priloženih recepata pripisuju se određena magijska svojstva, dok su drugi obična, zdrava i tradicionalna hrana.

VJEŠTIČJI MEDENI KRUH

Kruh sa sjemenkama
Foto: Flickr

Tradicionalno se poslužuje na svetkovini zvanoj Beltane, 1. 5. Sastojci su:

 • 1 1/2 šalica vrhnja
 • 1 šalica meda
 • 1/4 šalice melase
 • 2 čajne žličice praška za pecivo
 • 1 čajna žličica soli
 • 1 1/2 šalica brašna od cjelovitih žitarica
 • 1 šalica bijelog brašna
 • 1/2 šalice grožđica

Zajedno pomiješajte vrhnje, med, melasu, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi, pomiješajte bijelo brašno s brašnom od cjelovitih žitarica i dodajte to u smjesu s vrhnjem. Umiješajte u sve to i grožđice, a zatim rasporedite tijesto u nauljeni protvanj za kruh. Pecite jedan sat u pećnici na 350 stupnjeva. Zatim izvadite štrucu i preokrenite ju na kakvu rešetkastu podlogu i ostavite da se ohladi.

SLATKO VINO OD RAJČICE

Kaša od rajčice
Foto: Flickr

Počnite uklanjanjem peteljki s oko 3 kile zrelih crvenih rajčica. Usitnite rajčice na male komadiće i zatim ih temeljito izgnječite. Procijedite sok kroz cjediljku. Začinite sok od rajčice solju i šećerom, prema vlastitome ukusu. Ulijte tekućinu u staklenke te vrh prekrijte zavezanim komadima muslina (laganog platna). Pustite da odstoji dok proces fermentacije ne završi i u tekućini više nema mjehurića. Uspite čistu tekućinu u vinske boce i dobro ih zapečatite.

Pustite vino da odstoji barem tri mjeseca u podrumu ili na nekom drugom svježem i mračnom mjestu prije konzumiranja.

LJUBAVNI POTPURI

Potpuri
Foto: Public Domain Pictures

Trebat će vam:

 • 60 g ljubičica
 • 60 g korijena perunike
 • 30 g biljke ljupčac
 • 15 g ružinih listova
 • 15 g ružinih latica
 • 30 g ružmarina
 • 30 g Tonkovca (Tonka-grah)
 • 15 g listova limuna

Uberite ovo bilje na jutro bez kiše, nakon što se osuši rosa. Povežite bilje u svežanj crvenom vrpcom i objesite ga da se suše na tavanu ili na nekom drugom toplom, mračnom i prozračnom mjestu. Odstranite vrpcu nakon što biljke postanu suhi i lomljivi, i zatim ih usitnite u velike i nepravilne komade. (Jako je važno da je bilje potpuno suho inače će se pojaviti plijesan i uništiti vam potpuri). Promiješajte sastojke velikom drvenom kuhačom i zatim ih stavite u veliku staklenu teglu ili bocu i zapečatite to nepropusnim čepom. Držite potpuri na hladnom i mračnom mjestu tri mjeseca, a najmanje jednom tjedno odstranite čep i promiješajte sastojke drvenom kuhačom.

Kad je potpuri jednom gotov, možete ga staviti u komad tkanine i ubaciti u kupku kako biste povećali seksualnu želju. Ako prstohvat potpurija spalite na užarenom ugljenu, možete primiti mentalnu viziju svoga budućeg ljubavnika. Kad se Mjesec nalazi u prvoj četvrti, stavite 30 g potpurija u svileni rubac. Ispunite misli romantičnim mislima dok skupljate zajedno rubove rupca i vežete ih čvrsto crvenom baršunastom vrpcom. Kako biste dozvali novu ljubav, nosite sa sobom ovaj smotuljak tijekom cijelog dana, a noću spavajte s njime ispod jastuka.

***

Preporučeni tekst: Kako su bubamare dobile ime?

Jeste li znali?!, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *