Grupa Little Big: klauni, Rusija, krv, penisi i patuljčice

Danas vas vodim na nevjerojatni, groteskni ruski rave karneval. Drugim riječima, upoznajem vas s likom i djelom glazbene grupe Little Big. Oni su jedni od čudnijih glazbenih izvođača izniklih na ruskom tlu.

Tko i što su Little Big?

Prvo obavimo formalnosti i upoznajmo se s nekim osnovnim biografskim činjenicama o ovoj grupi. Little Big (naziv koji bi se mogao prevesti kao “Malo Veliko”) glazbena su skupina koja svira prvenstveno nabrijanu rave elektronsku glazbu, no u njihovom se glazbenom izričaju primjećuje i utjecaj hip hopa, punka, reggaea i slično.

Little Big 2
Foto: Facebook/Little BIG

Grupa postoji od 2013. godine, a osnovani su u Sankt Peterburgu. Vođa i glavni vokal grupe je Ilja Ilič Prusikin, a ostatak trenutne postave banda čine DJ Sergej Gokk Makarov, animator, klaun i pozadinski vokalist Anton Boo Lisov, te pjevačice Sofija Tajruskaja i Olimpia Ivleva. Pritom treba napomenuti da je Olimpia svojevrsni zaštitni znak banda, s obzirom na to da je ona zapravo patuljčica, tj. osoba niskog rasta.

Little Big 3
Foto: Facebook/Little BIG

Kroz band je u prošlosti prošlo još nekoliko članova, od kojih je umjesto današnje Sofije vokalistica bila još jedna Patuljčica. Sad vam je vjerojatno i jasnije na što se odnosi naziv grupe Little Big, zar ne?

Do sad su izdali tri studijska albuma (With Russia From Love (“Iz ljubavi s Rusijom”) u 2014., Funeral Rave (“Pogrebni rave“) u 2015. i dvodijelni album Antipositive (“Antipozitiva”) čiji je prvi dio izdan u prvom dijelu 2018., a drugi će dio biti izdan najesen).

Little Big 4
Foto: Facebook/Little BIG

“Ruski Die Antwoord”?

E sad, kad smo završili s formalnim navođenjem podataka, možemo prijeći na zanimljivosti. Potrebno je reći da ova glazbena grupa posebno njeguje provokativan, groteskan i satiričan audio-vizualni imidž, te da su ih zbog takvih karakteristika ljudi vrlo brzo “krstili” nadimkom “ruski Die Antwoord. No, to ipak nije poštena karakterizacija, jer su Little Big vrlo originalni u onome što rade, a s rave/rap grupom Die Antwoord povezuje ih samo sličan glazbeni žanr i ista ljubav prema estetici bizarnog.

Little Big 5
Foto: Facebook/Little BIG

Uvrnuti, unikatni, provokativni

Članovi Little Biga u prošlosti su kao svoje glazbene uzore navodili nespojiva imena poput death metalaca Cannibal Corpse, grungera Nirvane, industrijalaca Rammstein, očekivanog Prodigyja, te čak i neke klasične kompozitore, poput Mozarta i Vivaldija.

Da biste stekli bolji uvid u njihov imidž, mogli bismo izdvojiti nekoliko naslova njihovih pjesama, poput recimo skladbi Big Dick (“Veliki kurac”), Everyday I’m Drinking (“Pijem svaki dan”), Russian Hooligans (“Ruski huligani”), Dead Unicorn (“Mrtvi jednorog”) i Life in da Trash (“Život u smeću”).

Rusija, krv, patuljčice i seks

Little Big svoj imidž baziraju prvenstveno na stereotipima povezanim s ruskim gopnicima koji po cijele dane čuče po parkovima, piju votku, bježe od policije i slično. No, njihov je stil i nešto više od toga, što je moguće vrlo brzo otkriti bacivši pogled na neke od njihovih nevjerojatnih glazbenih videa.

Tako krvavi i groteskni spot za pjesmu Dead Unicorn prati poremećenog serijskog ubojicu u kostimu klauna koji kolje ljude, reže ih na komade i vješa njihova tijela na mesarske kuke, a sve to kako bi od ljudskih tijela napravio “pravog jednoroga” za svoju teško bolesnu kćerku. S druge strane, spot za pjesmu Kind Inside, Hard Outside prikazuje 3. svjetski rat koji se odlučuje uličnom tučnjavom između Obame i Putina, te ju diljem svijeta zabrinutim građanima prenose TV kamere. Putin i Obama mlate se do iznemoglosti, koristeći jedan protiv drugog razne prljave trikove, da bi se na kraju ipak zažvalili pred kamerom.

Ima u njihovoj karijeri još mnogo ovakvih bisera. Primjerice, njihov spot Everyday I’m Drinking uključuje scene poput patuljčica u tradicionalnim ruskim uniformama, tetoviranja vrućom iglom i seksa s medvjedom. Spot za pjesmu Public Enemy napravljen je u stilu slatke dječje predstave s uznemirujućim socijalnim podtekstom, a pjesma Lolly Bomb prati Kim Jong Una u ljubavnom i seksualnom odnosu s doslovnom nuklearnom bombom. U spotu za Big Dick, sve se vrti oko vrlo maštovitih metaforičkih prikaza penisa i vagina, a glavna zvijezda videa je pjevačev karikirani penis od nekoliko metara.

Zvijezde u usponu

Ako ste možda pomislili da ovolika količina bizarnosti i provokacije odbija ljude od ove glazbene grupe, iznenadili biste se podatkom da se za gotovo sve njihove europske koncerte traži karta više. Na svojim nastupima, koji su već postali laserski rave spektakli, sve je krcato tisućama pomahnitalih fanova.

Kao što primjećujete, namjerno odugovlačim s govorenjem ičega konkretnog o samoj njihovoj glazbi. To je stoga što mi se čini da je o glazbenim dojmovima nekako najbesmislenije pisati. Dojam o spotu, slici ili o kakvoj knjizi mnogo je lakše pretočiti u riječi nego li dojam koji na vas ostavlja nešto apstraktno poput glazbe. Stoga ću se zadovoljiti time da vam kažem kako će glazbu Little Biga zavoljeti obožavatelji jakih basova, prodornih i uvrnutih računalnih melodija, spoja hrapavih muških i pjevnih ženskih vokala, te općenito adrenalinske elektronike koja vas tjera na skakanje i lokanje votke. Svi ljubitelji glazbenog izričaja poznatog kao hard bass trebali bi ovdje doći na svoje.

No, riječi su jeftine. Najbolje da poslušate i pogledate osobno neki od njihovih uradaka priloženih u tekstu, i upoznate se s predivno uvrnutim pjesmama Little Big-a.

Preporučeni tekst: GG Allin: 25 godina od smrti najnotornijeg “glazbenog terorista”

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *