Fascinantan život jedne od najpoznatijih svjetskih gusarica

U anale povijesti upisana su imena mnogih nemilosrdnih morskih gusara. Njihov je jedinstven život na rubu, van zakona i normi društva, oduvijek fascinirao javnost. No, povijest je za nas do danas sačuvala i zanimljive biografije i legende o nekoliko poznatih gusarica.

Životne priče poznatih gusarica posebno su zanimljive stoga što je sam pojam žene na brodu prije nekoliko stoljeća izazivao javno nevjerovanje i sablazan. Naime, u prošlosti je jedno od uvriježenih praznovjerja bilo ono da žena na brodu znači sigurnu nesreću na prekomorskom putovanju. No, legendarni podvizi nekolicine gusarica bili su toliko impresivni da su uz pomoć njih ove “opjevane” kriminalke uspjele prebroditi predrasude svoga vremena.

Legendarna gusarica Anne Dieu-le-Veut

Gusarica
Foto: Max pixel

Jedna od takvih ličnosti je i Anne Dieu-le-Veut, koja je živjela u Francuskoj u drugoj polovici 17. i krajem 18. stoljeća. Moguće je da je već u mladosti imala problema sa zakonom, iako o tom dijelu njezina života nema sačuvanih pouzdanih podataka. Dva puta se službeno ženila, a muževi su joj bili Pierre Lelong i Joseph Cherel.

Legenda govori da joj je jednoga od te dvojice muževa u okršaju ubio poznati gusar Laurens de Graaf, pritom uvrijedivši i nju. Ona je uzvratila osobnim pozivanjem poznatoga gusara na dvoboj do smrti kako bi osvetila muža i sebe. De Graaf se nije želio tući protiv žene, ali je bio toliko impresioniran njezinom drskom hrabrošću da ju je zaprosio, iako je u to vrijeme još uvijek bio službeno oženjen s drugom ženom. No, njih dvoje su, kaže priča, od tada postali nerazdvojan i razoran gusarski par ljubavnika. Neki izvori tvrde da su se kasnije uspjeli i službeno oženiti.

Velika slava ženske pljačkašice

Laurens de Graaf
Foto: Wikimedia Commons

Laurens de Graaf bio je gusar u službi raznih država, što znači da su vlasti gledale kroz prste na njegova morska haračenja sve dok nije oštećivao njihovu stranu. On i Anne Dieu-le-Veut otisnuli su se na zajedno na more. Tijekom zajedničkih pljačkaških pohoda, Anne je ubrzo izgradila reputaciju kao nemilosrdna ratnica koja nije znala za strah. Zato ju de Graafova posada nije doživljavala kao “potencijalnu nesreću” na brodu, već više kao neku vrstu “zaštitnoga lica” njihove gusarske družine. Znakovito je i da se Anne, za razliku od nekoliko drugih onodobnih gusarica, nije morala maskirati u muškarca tijekom plovidbe i pljačke, što također potvrđuje da je bila i više nego prihvaćena među gusarsku posadu. Čak je zajedno s Laurensom de Graafom upravljala posadom. O njezinom autoritetu govori i nadimak koji je nosila, Dieu-le-Veut, koji u prijevodu znači “Bog-tako-želi”.

Anne i Laurens zajedno su predvodili mnoge morske pohode, a de Graaf je oko 1693. od Francuske, za uslugu pustošenja Jamajke koja je bila u britanskome posjedu, bio proglašen plemićem te je stekao titulu glavnog poručnika. No, Britanci su se osvetili dvije godine nakon toga, napavši haićansku luku Port de Paix, prilikom koje su osvojili mjesto te zarobili Anne i njezinu djecu, te su ih držali kao taoce cijele tri godine.

Nakon konačnog puštanja iz zatočeništva, Anne Dieu-le-Veut i Laurens de Graaf su se ponovno sastali i zajedno isparili u nepoznatom pravcu. Ne postoje pouzdani podaci o načinu na koji su okončali život.

Gusarski brod
Foto: Max Pixel

Legenda se miješa s poviješću

Jedna legenda govori da je de Graafa za vrijeme napada na neki španjolski brod pokosila topovska kugla, te je Anne stoga preuzela kapetansku poziciju na njegovom brodu. No, njezina je posada bila nadjačana te je Anne ponovno završila u zatočeništvu u Meksiku i Kolumbiji, u mjestima koje je ranije bila opljačkala zajedno s Laurensom, Francuski kralj Louis XIV. je, doznavši za njezino zatočeništvo i suđenje, priča se, aktivno radio na njezinom oslobođenju. Nakon što je bila oslobođena, nitko više za nju nije čuo.

Dodatna legenda govori da je jedna od Anneinih kćerki, po uzoru na majku, u jednom trenu također inicirala dvoboj s muškarcem.

Prava sudbina i kraj ove poznate gusarice vjerojatno nikad neće biti rasvijetljena, no to pričama o poznatim gusarima samo daje dodatnu dozu misterije te ih čini još privlačnijima novim naraštajima.

***

Preporučeni tekst: Znate li zašto se nekad vjerovalo da žena na brodu donosi nesreću?

 

Jeste li znali?!, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *