Evo kako zvuče melodije iz GoT-a, Super Marija i Star Warsa odsvirane na običnim kućanskim aparatima

Posebna je sposobnost prepoznavati umjetnost u svemu što nas okružuje, posebice u posve običnim, prozaičnim predmetima. Ova tvrdnja naročito se odnosi na protagonista naše današnje priče, YouTubera koji obrađuje svjetski poznate glazbene melodije na starim mehaničkim i elektronskim uređajima.

Zato, ako ste se ikad pitali kako bi najpoznatiji hitovi moderne glazbe zvučali da ih se “odsvira” na uređajima poput pisaćih mašina, tostera, blagajničkih uređaja za printanje računa i električnih četkica za zube – nastavite čitati! Rezultat ovih eksperimenata mogao bi vas oduševiti.

Što je Device Orchestra?

YouTuber koji se proslavio ovim ludim konceptom djeluje pod prikladnim imenom Device Orchestra (“Orkestar od uređaja”). Do sada, njegov je kanal privukao 141 000 online pretplatnika, a kad se upoznate s ovim projektom, mogli biste zaključiti da čovjek koji stoji iza njega u budućnosti zaslužuje i daleko veću pozornost javnosti.

Razlog za to jest taj što je potrebna silna količina dovitljivosti, praktičnoga znanja, mašte te glazbenoga sluha da bi se, primjerice, neka od melodija grupe Queen dekonstruirala na sastavne dijelove a zatim zvukovno rekonstruirala na uređajima poput električne četkice za zube, depilatora, printera računa za kreditne kartice i pisaće mašine.

Genijalne obrade poznatih glazbenih hitova na kućnim uređajima

Iza YouTube kanala Device Orchestra se, inače, krije anonimni Finac koji na YouTubeu djeluje od početka 2014. godine, no kanal je poznat po tome da objavljuje nove videe vrlo periodično. Tako ovaj kanal za sad, u svojih 5 i pol godina postojanja ima svega 22 objavljena videa. No, jasno je da je u svaki od njih uloženo mnogo planiranja i truda, te se svakako isplati čuti kako ove lude obrade doista i zvuče.

Prvi video objavljen na kanalu Device Orchestra zvao se The Imperial March on a Toaster te se tu, kao što i sami naziv videa govori, radi o obradi poznate teme iz filma Ratovi zvijezda na običnom kućnom tosteru. Od tada, svaki je idući video na kanalu Device Orchestra bio još kompleksniji i razrađenije produkcije, a “obrade” poznatih hitova postajale su sve ambicioznije te su počele uključivati istovremeno glasanje tuceta različitih mehaničkih i elektronskih aparata.

Kako bi postigao željene tonove i intervale glasanja uređaja koje koristi, autor ovih videa na neki način “programira” njihov način rada gomilom elektronskih sklopki i čipova. Rezultat je i više nego zanimljiv, u što se možete uvjeriti i osobno, poslušavši neki od video uradaka s kanala Device Orchestra priloženih u ovom tekstu.

***

Preporučeni tekst: YouTube kanal koji sve najveće glazbene hitove pretvara u 8-bitnu glazbu sa starih igraćih konzola

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.