Evo kako vas odvikavanje od alkohola može doslovno ubiti

Znate one viceve i anegdote o teškim ispičuturama koje su desetljećima svoje tijelo nemilosrdno uništavali svoje tijelo abnormalnim količinama alkohola, samo da bi umrli čim bi pokušali prekinuti svoju naviku opijanja? Pa, izgleda da u tim neozbiljnim pričicama ima i neke istine!

Naravno, alkohol je za vas vrlo, vrlo loš ako ga ne pijete u umjerenim količinama. Ovaj tekst ne bi vam trebao poslužiti baš kao nikakvo opravdanje da nastavite (ili počnete) piti, umjesto da potražite neke zdravije oblike razonode koji vam neće tijelo i psihu pretvoriti u ruševinu. No, potrebno se informirati i o realnim opasnostima iznenadnog ostavljanja boce u slučajevima kroničnih alkoholičara.

Tijelo odgovara na štetu prouzročenu alkoholom

Kod ljudi koji već dugo i često prakticiraju pijanstvo, njihov se organizam počinje sam prilagođavati stalnom prisustvu toksične supstance poput alkohola u organizmu, kako bi se uspio očuvati pod tim za tijelo teškim uvjetima.

Boca i lubanja
Foto: PxHere

Primjerice, poznato je da alkohol utječe na smanjenje proizvodnje neurotransmitera u tijelu, koji su odgovorni za prenošenje informacija među tjelesnim stanicama. No, tijelo s vremenom razvija obrambeni sustav protiv ove štete uzrokovane konstantnim unosom alkohola, te počinje proizvoditi veće količine neurotransmitera, kao i staničnih receptora koji prihvaćaju neurotransmitere.

Zato prilikom drastične i nagle apstinencije od alkohola kod teških alkoholičara dolazi do iznenadne poplave tijela prevelikom količinom neurotransmitera, jer ih tijelo i dalje proizvodi u količinama većima od normalne, a sad njihovu proizvodnju više ne smanjuje ni utjecaj alkohola.

Kokteli plamen
Foto: Wikipedia

Realni rizici iznenadnog odvikavanja od alkohola

S ovim se procesom iznenadne proizvodnje prevelike količine nepotrebnih neurotransmitera u tijelu mogu povezati i glavni simptomi odvikavanja od alkohola, poput osjećaja anksioznosti, lupanja srca, znojenja i slično.

No, mnogo opasnija od ovih neugodnih simptoma jest pretjerana stimulacija organa poput srca i živčanoga sustava, koja nastaje ovom nezdravom najezdom prekomjernih neurotransmitera. Kao rezultat ovog procesa, iznenadno “skidanje” s alkohola može vas u najdoslovnijem smislu i ubiti, izazvavši vam primjerice fatalnu srčanu aritmiju.

Kostur pije 2
Foto: Wikimedia Commons

Osim toga, alkohol sprečava proizvodnju hormona anti-diuretičkoga hormona, te zato pijani češće idete na zahod, što dehidrira vaše tijelo i osiromašuje ga od elektrolita te uzrokuje neuravnoteženost u kiselosti organizma. No, vaše se tijelo, kao i u prethodnom slučaju, pokušava prilagoditi i ovim promjenama povećanom prisutnošću nedostajućih sastojaka u organizmu. Stoga vam naglo odvikavanjem može upropastiti i bubrege.

Procjenjuje se da je rizik od smrti zbog nestručnog i iznenadnog odvikavanja od alkohola povišen od 6 do čak 25 posto. Stoga je vrlo mudro da, ako imate problem s prekomjernim pijenjem, potražite stručnu pomoć i vodstvo kroz proces odvikavanja.

***

Preporučeni tekst: Zašto se imamo naviku prejedati dok smo pijani?

Bizarno, Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *