Evo kako vam je Disney odlučio satrti lijepa sjećanja iz djetinjstva!

Svemu kad-tad dođe kraj. Svaki Golijat upozna svoga Davida. Tko bi gori sad je doli… Sve od navedenog može se u zadnje vrijeme primijeniti na megapopularnu kompaniju Disney, koja posljednjih godina značajno gubi simpatije gledalačke publike. Stoga se već umorni i bezidejni animatorski gigant odlučio na očajnički potez, a katastrofa se već može nanjušiti izdaleka…

Kompanija Disney je već gotovo stotinu godina pojam kvalitete animiranih i glumačkih filmskih uradaka. Gotovo svi smo, bez obzira kad smo rođeni, odrastali uz njihove animirane junake. No, s Disneyem se u zadnje vrijeme događa nešto vrlo čudno. Naime, izgleda da kompanija više nema blage veze što njihova publika zaista od njih i želi.

Bezidejni, pohlepni i slijepi filmski gigant

Rafiki Kralj lavova
Foto: Flickr

Tako se Disney posljednjih godina, iako i dalje povremeno pumpa više-manje uspješne animirane filmove, sve više udaljava od svoje nekadašnje slave i utjecaja. To je posebno došlo do izražaja prilikom snimanja novih filmova iz kultnog univerzuma Ratova zvijezda koje je ova kompanija preuzela na sebe. Tada je postalo očitije nego ikad da Disney i publika nisu na istoj valnoj duljini. Javno pljuvanje i ismijavanje Disneyevih Ratova zvijezda bilo je gotovo nečuveno, a većina publike se slaže da se radi o ispraznim, trivijalnim, loše osmišljenim i ispolitiziranim filmskim debaklima.

Tako se Disney zapravo već godinama suočava s ozbiljnim kritikama i padom interesa nezadovoljnih gledatelja koji smatraju da Disneyevi najnoviji uraci nisu na nekadašnjoj razini. Zato se kompanija odlučila na gotovo apsurdno glupav potez.

Naime, odlučili su se napraviti moderne filmske verzije gotovo svih svojih najpoznatijih crtića!

Pljuvanje po dječjim uspomenama

Dumbo
Foto: Wikimedia Commons

Zašto je to loša ideja? Pa, kao prvo, zašto “prepravljati” nešto što je već bilo dobro? Zašto umjesto toga ne osmisliti neku novu priču? Osim toga, stav filmske publike prema apsurdnoj količini filmskih remakeaova kojima nas Hollywood posljednjih godina zasipa veoma je, veoma negativan. Javno se govori o sramotnim projektima mužnje novaca uz minimalno truda, isključivo na staroj slavi pojedinih filmskih naslova. Većina takozvanih remakeova stoga i očekivano podbacuje po pitanju prodanih ulaznica.

Aladdin torta
Foto: Flickr

Kao drugo, ovakva zamisao upravo je “samoubilačka” jer su nebrojene generacije ljubitelja animiranih filmova emocionalno vezane za stare Disneyeve crtane uratke. Stari fanovi, na koje ovakvi projekti veoma očito i “pucaju”, jednostavno smatraju svetogrdnim zaodjenuti nekadašnje predivne animacije u modernu CGI tehnologiju, zbrzati priču, te to proglasiti poboljšanjem.

No Disney je zadnjih godina već publici dao do znanja da ih zapravo i nije pretjerano briga za njihovo mišljenje, te su tako u 2018. i 2019. godini najavili nevjerojatnih osam remakeova (!!) nekih od svojih najpopularnijih crtića!

Mala sirena
Foto: Pixabay

Tako će nam se uskoro “dogoditi” moderne prerade klasika poput Pinokija, Dumba, Kralja lavova, Aladdina, Male sirene, Mulan, Dame i skitnice i Winnie Pooha! Ovakav suludi trend vjerojatno je izravno potaknula Disneyeva prošlogodišnja velika zarada na filmskom remakeu crtića Ljepotica i zvijer. No, iako im je Ljepotica donijela pare, već i tad komentari kritičara i publike bili su veoma podijeljeni, zapravo razočaravajući. Koliko će još publike izgubiti ako isti recept serviraju osam puta za redom – to izgleda da je jasno svima osim samoj kompaniji.

Mulan
Foto: Flickr

Koliko nisko mogu pritom pasti ostaje da se uvjerimo sami. No, činjenica je da će malo tko biti sretan jer mu se oskvrnjuju i recikliraju uspomene na djetinjstvo provedeno uz ove animirane klasike.

***

Preporučeni tekst: Holivuđani već tjednima tajno snimaju u Hrvatskoj. O čemu se radi?

Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *