Evo kako je nekad izgledala najokrutnija pomorska kazna

Danas ćemo govoriti o vrsti kažnjavanja prijestupnika koja se u prošlosti primjenjivala među mornarima i piratima. Sama okrutnost i pretjeranost ovakve vrste kažnjavanja članova pomorskih posada natjerala je neke povjesničare da posumnjaju je li se uistinu ikad i izvodila.

Kazna o kojoj ćemo danas govoriti zove se, u slobodnome prijevodu, “vučenje ispod kobilice broda” (eng. keelhauling). Ako se prisjetite crtića i filmova o gusarima koje ste gledali, u njima se kao najtežu kazna za članove posade gotovo uvijek prikazivalo bacanje u more (po mogućnosti puno morskih pasa) s letve koja bi se isturila s palube broda prema pučini. No, keelhauling je bio mnogo okrutniji postupak, a njegov glavni cilj bio je maksimalno izmrcvariti tijelo osuđenog prije nastupanja same smrti.

Šetnja ispod kobilice

Od čega se sastojala ova kazna? Pa, žrtvu bi se najprije zavezalo za konopac, a konopac bi se provukao ispod kobilice broda skroz na drugu stranu palube. Zatim bi se osuđenika bacilo u more te ga se povlačenjem konopca “prošetalo” ispod cijelog broda. Moglo ga se provlačiti ispod kobilice bilo cijelom širinom ili cijelom dužinom broda.

Keelhauling
Foto: Flickr

Zašto je ova kazna bila toliko okrutna? Tajna se krije u tome što je donji dio brodova, koji je konstantno uronjen u more, obično prekriven cijelom silom školjaka.

Ako bi se prijestupnika ispod broda provlačilo brzim tempom, tada bi ga oštri oklopi školjaka na donjem dijelu broda obično izrezali na komade, ili bi pak jadni osuđenik bio vrlo teško izranjavan. Zamislite si da je ovo iskustvo bilo slično povlačenju golog čovjeka duž površine velikoga ribeža za sir. Nije baš lijepo za zamisliti kako bi to izgledalo, zar ne?

Užasne posljedice keelhaulinga

Od teških rana kažnjenik je mogao iskrvariti, a umiralo se i od povreda glave nastalih udaranjem o razne izbočine na donjoj plohi broda. Ako bi osuđenik nekim čudom preživio, obično bi bio gadno unakažen i invalidan, a nerijetko bi mu se mnogobrojne rane i inficirale te bi umro nekoliko dana nakon samog provlačenja ispod broda.

Donja strana broda
Foto: science.dodlive.mil

E, a ako bi ga se pak ispod broda vuklo sporijim tempom, rizik od ozbiljnijih povreda, porezotina i udaraca bio je manji, ali bi se čovjek obično utopio.

Prvi zabilježeni spomen o ovoj okrutnoj mornarskoj kazni nalazi se  u grčkom povijesnom zakoniku nazvanom “Rodski pomorski kodeks” (Lex Rhodia) nastalom oko 700 godine prije Krista. U ovom dokumentu povlačenje ispod kobilice navodi se kao jedna od kazna za piratstvo.

No, daleko od toga da je ova kazna bila ograničena na područje grčke. Spominje se, primjerice, i u Britaniji, a neko je vrijeme bila i ekstremno rijetko provođena u staroj nizozemskoj mornarici. U davna vremena, ovakvu su vrstu kažnjavanja najtežih prijestupa osobito prakticirali i pomorski pirati.

***

Preporučeni tekst: Riješimo ovo jednom za svagda: koja je razlika između pirata i gusara?

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *