Evo aplikacije koja vam u tren oka pomaže identificirati sve vrste bilja!

Jeste li se ikad tijekom izleta u prirodi zapitali kako li se zove neka od predivnih biljaka na koje ste slučajno naišli, no nije bilo načina da na svoje pitanje dobijete odgovor?

Naravno, nitko od vaših gradskih prijatelja, uključujući i vas, nije imao pojma o identitetu biljke. Zato ste se sami sebi zaklinjali kako ćete, kada dođete doma, kupiti biljnu enciklopediju i konačno poraditi na svojoj upućenosti u bilje. No, naravno, niste to nikad napravili. I ponovno ste otišli u prirodu, te opet niste imali pojma o čarobnim biljnim vrstama koje vas okružuju.

Aplikacija za biljke 2
Foto: Facebook/PlantSnap

I meni se događalo. Ljudi su takvi. Jedina inteligentna vrsta u poznatome svemiru, a nesposobni učiti iz vlastitih pogrešaka. No, za sve lijene prirodne entuzijaste odnedavno ima dobrih vijesti. Prije sljedećeg izleta u prirodu, možete na svoj mobitel jednostavno instalirati zgodnu malu aplikaciju koja će za vas identificirati svaku biljku koju uslikate!

Vaš privatni džepni botaničar!

Aplikacija za biljke 3
Foto: Facebook/PlantSnap

Ova zakon aplikacija zove se PlantSnap, a u njezinoj bazi podataka trenutno se nalazi oko 316 000 biljnih vrsta iz cijeloga svijeta koje je pomoću nje moguće identificirati (uključujući, cvijeće, drveće, gljive i bilje općenito)! Uz to, vrlo ju je lako koristiti! Samo svojim mobitelom okinete fotku biljke o kojoj želite nešto doznati i pošaljete sliku u aplikaciju. Umjetna inteligencija će zatim proučiti vašu fotku i na temelju vizualnih značajki vam otkriti o kojoj se biljnoj vrsti radi, te vas obavijestiti o njezinim osnovnim karakteristikama.

Aplikacija za biljke 4
Foto: Facebook/PlantSnap

Također je vrijedno istaknuti da se ova aplikacija konstantno automatski usavršava i raste, i to kroz direktnu uporabu i obradu fotki korisnika.

Iako ovo nije jedina aplikacija za identifikaciju biljaka dostupna na današnjem tržištu, njezini izumitelji sa stranice Earth.com tvrde da je PlantSnap daleko najbrža i najpouzdanija. Bila je u razvoju cijelih pet godina, no vi ju u samo nekoliko klikova možete instalirati na svoj mobitel i prisvojiti si svoga privatnog džepnog botaničara. Idući put ćete na izletu u prirodi ispasti nevjerojatno pametni i dobro obaviješteni pred svakim koga pokušavate impresionirati! 🙂

***

Preporučeni tekst: Googleove tipkovnice uvode sporazumijevanje Morseovom abecedom

Geek stuff, Zanimljivosti

One thought on “Evo aplikacije koja vam u tren oka pomaže identificirati sve vrste bilja!

  1. Plant Snap sam skinula preko Huawei AppGallerya ponajviše zbog dosade i jer me zanimalo da li stvarno može prepoznati različite biljke preko fotoaparata na mobitelu. I za sada sve što sam probala mi je pronašlo. 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *