Dosta vam je pjesničkog elitizma i nerazumljive poezije? Priključite se 2. pjesničkom anti-natječaju!

Hrvati sve manje čitaju poeziju. Čak i onaj manjinski dio populacije koji bi se mogao svrstati u aktivne čitatelje beletristike počeo je sustavno ignorirati kraljicu svih umjetnosti – pjesničku riječ. No, ovakav razvoj događaja nije uopće iznenađujuć za nikoga tko poznaje najrecentniju domaću književnu produkciju. Naime, naši trenutno najrazvikaniji mladi pjesnici kao da se međusobno natječu kome će od njih najbolje poći za rukom u potpunosti se odvojiti od publike i prestati komunicirati s potencijalnim čitateljima.

Istovremeno, s masovnim porastom ovakve vrste pjesničkog šarlatanstva, sve vokalniji su glasovi male ali elitne skupine kritičara i urednika koji mlade potiču upravo na ovakvu elitnu nekomunikativnost s okolinom. Time dolazimo do grotesknog paradoksa, gdje se kod nas već godinama najviše nagrađuju i hvale autori koje prosječni čitatelji najmanje čitaju. Naravno, radi se o pokušaju nasilnog stvaranja uskog kruga “elitnih” autora koje ne zanima pisanje poezije već nezasluženo prisvajanje novčanih nagrada, potpora ministarstva kulture i medijskog prostora.

Otpor elitnoj, šarlatanskoj poeziji!

Ipak, usprkos ovom balkanskom crnilu te usprkos utapanju naše poetske scene u oceanu licemjerja, kumstava i korupcije, još uvijek postoje mladi i inteligentni ljudi koji prepoznaju ovu pjesničku interesnu igru kao ono što ona doista jest – prijevara i sukob interesa. Stoga bi svatko nezadovoljan trenutnim stanjem u hrvatskom pjesništvu trebao znati da je ovih dana otvoren već Drugi pjesnički anti-natječaj u Hrvatskoj.

Radi se o malom natječaju čiji organizatori imaju cilj ponovnog povezivanja modernog pjesništva i čitateljstva. Stoga su na ovaj anti-natječaj dobrodošli svi poetski uraci koji tematiziraju svakodnevne pojave, i to svima dostupnim i razumljivim jezikom. Tema ovogodišnjeg anti-natječaja je “čuđenje”, te se prihvaćaju sve pjesme koje na neki način očuđuju obične i svakodnevne stvari, ipak pritom ne gubeći iz vida cilj samog pisanja – komunikaciju s čitateljima.

Pjesnici i sir

Pročitajte uvodni odlomak službene najave ovog pjesničkog natječaja, i odmah će vam postati jasne intencije samih organizatora koji su se prema modernoj književnoj produkciji postavili vrlo ironično, i to vrlo opravdanim razlozima:

“‘Pjesnici su bili tajanstveno šutljivi po pitanju sira.’ Radi se, po našem skromnom mišljenju, o jednom od najdubljih uvida u povijest svjetske književnosti. Ali, koji bi suvremeni, moderni pjesnik koji drži do sebe, pisao o kravama, siru i mliječnoj industriji? Suvremeni pjesnik ne bavi se tričavim, banalnim, izvanjskim stvarima. On se bavi sobom i zatvoren je u svoje male svjetove i kružoke. Zato vas mi pozivamo na…

Drugi pjesnički anti-natječaj

„Što je pjesnik htio reći“

Sigurno već smišljate fine pjesme o gorgonzoli, ementaleru i paškom siru. Ali pričekajte! Glavna tema ipak nije sir!

Nadamo se da smo vas zbunili i začudili, i da se pitate što je sad ovo, jer TEMA drugog Anti-natječaja jest ČUĐENJE!”

Propozicije Drugog pjesničkog anti-natječaja

Ovaj zanimljiv natječaj već drugu godinu za redom organizira Hrvatski čestertonijanski klub, a zainteresirani autori mogu sve do 1. travnja poslati najviše do dvije vlastite pjesme na mail adresu chesterton@hck-gilbert.hr. Pritom je potrebno mail nasloviti kao: “Za anti-natječaj”.

Poslani radovi ne smiju biti već tiskani u fizičkim publikacijama, moraju biti napisani slovnim fontom Times New Roman, s dvostrukim proredom i veličinom slova od 12 točaka. Uz radove je u tekstu maila potrebno napisati i ime, prezime te godinu rođenja autora. Također, radove poslane na ovaj natječaj nije uputno istovremeno slati i na druge natječaje.

Pobjednici će biti proglašeni do 1. svibnja, a dodjela simboličnih nagrada bit će upriličena već 15. svibnja. Autoru koji osvoji 1. mjesto bit će uručena statua akademskog slikara Matka Antolčića. Drugoplasirani će osvojiti “početnički revolucionarni paket” (što god to bilo), a trećeplasirani će biti pozvan na gledanje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije s organizatorima.

Kompletan originalni tekst Drugog pjesničkog anti-natječaja možete pročitati – na priloženom linku.

Dakle, imate vremena do 1. travnja kako biste odabrali neki od vlastitih poetskih uradaka te sudjelovanjem poduprli ovu inicijativu za povratak dostojanstva i univerzalnosti pjesničke riječi u Hrvatskoj. Osobno, planiram i sam sudjelovati, baš kao i prošle godine. Sretno na natječaju!

***

Preporučeni tekst: Književna lista za povratak u djetinjstvo: Izbor 5 najboljih domaćih knjiga za djecu

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.