Dogodine horor verzija popularnog filma Čarobnjak iz Oza!

Započnimo ovaj dan s jednom poprilično bizarnom najavom iz filmskoga svijeta, ok? Jeste li znali da će se u 2019. godini u kinima pojaviti novi film Čarobnjak iz Oza? No, neće biti riječ o doslovnom remakeu razigrane i šarene filmske slikovnice iz 1939. godine, već o horor verziji ovog bajkovitog klasika! (Wat!)

Moderna bajka u novom, stravičnom ruhu

Da, dobro ste me shvatili – snima se horor verzija Čarobnjaka iz Oza, filma baziranog na modernoj bajci Lymana Franka Bauma. Podsjetimo se, originalni filmski uradak, koji se danas smatra klasikom kinematografije, bio je spoj bajkovite fantazije i mjuzikla, a očarao je onodobnu filmsku publiku kao jedan od prvih filmova koji su prikazani u novoj tehnici filmova snimanih u boji, što se pokazalo apsolutnim pogotkom jer teško da je zamisliti filmsko ostvarenje šarenije od ovoga.

Carobnjak iz Oza 2
Foto: Wikimedia Commons

Priča se vrti oko mlade djevojke Dorothy koja se iznenada našla usred bajkovite zemlje Oz, te se pokušava vratiti kući, u rodni Kansas. Pritom ona na putu sreće razne prijateljske i neprijateljske likove iz bajke, poput Plašljivoga Lava, Limenka, Strašila te Zle vještice Istoka i Zapada.

Kako je moguće ovakav zaigrani dječji film pretvoriti u film strave, pitate se? Pa, možda to i nije tako teško kao što mislite, jer svakako da filmska ostvarenja koja inzistiraju na “slatkom” imidžu u sebi već u startu sadržavaju neku notu neprirodnosti, pretjeranosti i grotesknosti koja graniči sa zazornim. (Prisjetite se samo bizarnog ozračja filmova poput Charlie i tvornica čokolade, koji su, usprkos svoj svojoj ulickanosti, povremeno bili doista zastrašujući.)

Carobnjak iz Oza 3
Foto: Wikipedia

Minimum poznatih podataka o projektu

O najavljenom hororcu smještenom u zemlju Oz ne zna se praktički još ništa jer filmska kompanija skriva sve novosti o projektu kao zmija noge. Za sad je sa sigurnošću moguće reći samo da će film definitivno biti rađen prema svome književnom i filmskom predlošku, no najvjerojatnije se neće raditi o remakeu stare priče na strašan način, već je izglednije da će radnja, i ovaj put smještena u zemlju Oz, biti ponešto originalna.

Carobnjak iz Oza 4
Foto: Wikimedia Commons

Za sad se ne zna niti radni naziv ovog filmskog projekta, kao niti jedan od ljudi zaduženih za njegov nastanak. Jedino je poznato da se produkcija, koja je u ranim fazama, događa u okviru filmske kompanije New Line Cinema, te se navodno radi prema tekstualnom predlošku scenarista Mikea Van Waesa.

Dobra je stvar što je New Line Cinema inače poznata po (većinom) kvalitetnim i kultnim horor ostvarenjima. Tako je u neka prošla vremena iz ove filmske kompanije nikla megapopularna horor franšiza Strava u Ulici brijestova, a u novije vrijeme snimili su neke popularne stravične uspješnice poput Annabelle, Prizivanja (Conjuring) i nove adaptacije horora Ono autora Stephena Kinga.

Carobnjak iz Oza 5
Foto: Flickr

Novi film o Ozu u horor ruhu trebao bi se pojaviti u zasad nedefiniranom periodu tijekom 2019. godine, tako da nam preostaje samo strpljenje. Makar, ova ideja već i sad zvuči dovoljno suludo da se možemo nadati zanimljivom konačnom proizvodu.

***
Preporučeni tekst: Ova popularna TV serija je akademski najproučeniji popkulturni fenomen ikad!

Bizarno, Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *