Danas u gradu: poezija Ane Brnardić

Nije još ni polovica tjedna, a vama se već ne da biti u uredu. Dali biste sve samo da već možete izaći u grad. Znam taj osjećaj i suosjećam s vama, iako sam nezaposlen. No, da vam odam tajnu – možete u grad. Već danas, iako sutra radite. Ništa vas ne zadržava osim vlastite inercije.

Jednostavno ostatak današnje radne smjene provedite životareći pred računalom (ako ste toliko sretni da radite pred računalom, a ne u kanalu) i radite što je manje moguće sve dok sat ne otkuca i posljednje minute vaše smjene. Zatim se obucite, pozdravite šefove s prikrivenom figom u džepu, sjednite na neki tramvaj, usput pozivajući frendove mobitelom da vam se pridruže – i jednostavno izađite. U nikakvom zakoniku ne piše da morate čekati vikend. A zbog sat ili dva spavanja manje nećete umrijeti.

“Oh, ali gdje da idemo? Preko tjedna se nema baš na što otići u grad.”

Krivo.

Najava događanja

Ako ste se prepoznali u gornjem scenariju, a uz to još volite i književnost, tada znajte da se 26. 3. u zagrebačkom klubu Booksa održava večer poezije s početkom u 19 sati. Evo savršenog događaja na koji možete navratiti usred tjedna bez rizika da se na sutrašnjem poslovnom sastanku pojavite mamurni kao Charlie Sheen srijedom! 😀

Booksa se, ako ne znate, nalazi na adresi Martićeva 14d. Danas se u njoj održava pjesnička tribina Poezija na živo, na kojoj gostuje pjesnikinja Ana Brnardić.

O pjesnikinji

Tko je Ana, pitate? Pa, ona je pjesnikinja koja do sad ima pet objavljenih knjiga poezije. Najvažnija djela su joj zbirka Pisaljka nekog mudraca (1998.) za koju je nagrađena nagradom Goran za mlade pjesnike, Nagradom grada Siska i nagradom Slavić; te zbirka Valcer zmija (2005.) za koju je dobila nagradu Kvirin.

Za poeziju Ane Brnardić karakterističan je izraz zasnovan na  tzv. „hipermetaforičnosti“ (inzistiranju na metaforičkom izražavanju do te mjere su stvari koje se na ovaj način izjednačavaju kroz metaforu gotovo nespojive sa svojim osnovnim značenjima). Ana svoje stihove gradi na zagonetki, višeznačnostima, suprotnostima, očuđenju svakodnevnih sitnica, značenjskoj napetosti i na fragmentiranosti izraza.

Podsjetimo se i posjetimo se

Do sad sam na Kurzivu već recenzirao jednu Brnardićkinu knjigu, a ako vas zanima što sam o njoj imao za reći, tada zavirite na priloženi link. Ponovit ću samo da se radi o pjesmama “punima bogatih i raznolikih utisaka te osobnih i ogoljujućih stihova”. To je pjesništvo koje će vam pružiti “okusom raskošno i egzotično začinjeno čitalačko iskustvo”.

Danas će se Ana Brnardić u Booksi publici predstaviti stihovima iz svojeg novog i još neobjavljenog rukopisa. Ja ću vjerojatno navratiti, a navratite i vi.

Zato što možete.

***

Preporučeni tekst: Recenzija: Zbirka poezije “Uzbrdo” Ane Brnardić

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *