Bacite pogled na besplatno online izdanje novog “Časopisa za filozofiju računalnih igara”

Još otkad je film proglašen “sedmom umjetnošću”, oko ove se umjetničke grane počeo ispreplitati impresivan korpus teorijskih radova koji pristupaju problematici filma kao umjetničkog i zabavnog medija s gledišta filozofije. Stoga je samo logično da i neki novi kreativni mediji s vremenom izazovu sličan interes.

Primjerice, računalne igre i dalje nisu službeno priznate kao “umjetnost”, iako je u njih potrebno uložiti sličnu vrstu i količinu truda, inspiracije i pripovjedačkog umijeća kao i u film. No, bez obzira na to, i igrice su, posebice od 90-ih, počele privlačiti značajan interes sociologa, psihologa, filozofa i sličnih teoretičara.

Super Mario šah
Foto: Flickr/Will Folsom

To je , rekao bih, sasvim opravdano, jer brojne sociološke, psihološke, filozofske i komunikacijske implikacije prisutne u mediju filma u računalnim igrama zadobile su jednu sasvim novu i vrlo značajnu dimenziju s pojavom interaktivnosti između konzumenta sadržaja i “pokretnih slika” na ekranu.

Zato mi je zadovoljstvo danas vam predstaviti jedan vrlo zanimljiv časopis na koji sam slučajno nabasao u svojim vrludanjima internetskim labirintom. Radi se časopisu po imenu Journal of the Philosophy of Games (tj. Časopis za filozofiju (računalnih) igara), a ono što je posebno zanimljivo jest to da je cijeli časopis dostupan besplatno online.

Silent hill Pyramid Head
Foto: Wikimedia Commons
Novi broj Časopisa za filozofiju računalnih igara

Prvi broj časopisa nastao je 2018. godine te u njemu okupljeni radovi pokrivaju šarolike interdisciplinarno-filozofske teme, poput proučavanja realizma u računalnim igrama, naracijskih nedosljednosti prilikom gameplaya i odnosa između računalnih igara i umjetnosti.

Uredništvo časopisa ne objavljuje cijeli broj odjednom, nego pri odabiru pojedinih tekstova za časopis iste čini dostupnima na internetu odmah, jednog po jednog. Do sad tako na službenoj stranici časopisa već možete pročitati jedan teorijski rad iz najnovijeg broja za 2019. godinu, pod nazivom “Carnal Hermeneutics and the Digital Game” (“Hermeneutika tjelesnosti i digitalne igre”) autora Paula Martina.

Minecraft
Foto: Pixabay

S obzirom na to da je novi broj časopisa, kao što vidite, još uvijek u nastajanju, a autori ističu kako su u potraži za kvalitetnim znanstvenim, teorijskim i filozofskim radovima koji se bave računalnim igrama, svoj rad im možete poslati i vi (naravno, ako zadovoljavate uvjete i ako pišete na engleskom jeziku).

Nakon što pristigli radovi prođu sud komisije, prvo će biti učinjeni dostupnima na online stranici prvog broja časopisa, a zatim će se časopis, nakon kompletiranja novog broja, pojaviti i u regularnom fizičkom izdanju.

Pac Man zubi
Foto: Max Pixel
Inicijativa Game Philosophy Network

Iza pokretanja ovog časopisa stoji neformalna inicijativa po nazivu Game Philosophy Network, koja je nastala još 2005. godine pokretanjem suradnje između Odsjeka za filozofiju, klasike, povijest umjetnosti i inovacije Sveučilišta u Oslu (Norveška) te Centra za istraživanje računalnih igara Sveučilišta informatičke tehnologije u Kopenhagenu (Danska).

Do sad se ova inicijativa bavila uglavnom organiziranjem interdisciplinarnih znanstvenih skupova s naglaskom na teorijsko istraživanje fenomena računalnih igara, a prošlu godinu odlučili su obilježiti pokretanjem spomenutog časopisa koji će zasigurno značiti mnogo u budućem legitimiziranju računalnih igara kao medija koji može biti i mnogo više od puke trivijalne zabave.

Stranicu novog broja časopisa u nastajanju možete posjetiti na linku Journal of the Philosophy of Games (KLIK), sadržaj prošlogodišnjeg broja dostupan je na linku Vol 1 No 1 (2018) (KLIK), a službenu stranicu ove inicijative možete posjetiti na linku Game Philosophy Network (KLIK).

***

Preporučeni tekst (LINK): Parodija Nobelove nagrade na kojoj se nagrađuju najbizarniji znanstveni radovi

Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.