6 egzotičnih vrsta mačaka za koje vjerojatno nikad niste čuli

Mačke su danas popularne u svakom kutku svijeta, a vrsta i podvrsta divljih i domaćih mačaka ima iznimno puno, kao i svaki put kad se već ionako razgranatoj porodici životinja pripomogne uzgojem i križanjem potaknutim od strane čovjeka.

Raznolikost mačjeg svijeta ogleda se u ekstremnoj varijaciji u veličini između različitih vrsta (usporedite,  primjerice, tigra s domaćom mačkom). Osim toga, već i među poznatim i relativno uobičajenim vrstama mačaka postoje suprotni ekstremi, kao primjerice vrsta mačke sfinks koja je potpuno bez krzna, te perzijska mačka poznata po svome dugom i paperjastom krznu.

No, danas se nećemo baviti ovim relativno poznatim mačjim vrstama. Umjesto toga, donosim vam listu nekih od egzotičnijih mačaka u svijetu. Njihova “egzotičnost” može se odnositi na njihov neuobičajen izgled, ili pak na vrlo netipične životne navike i ponašanje.

Serval
Foto: Pixabay
Serval (lat. Leptailurus serval)

Ovo je vrsta vrlo zanimljivog izgleda. Poznata je po iznimno dugačkim nogama, zbog čega može skočiti i do tri metra u zrak. Izgledom pomalo podsjeća na geparda, ali je, za razliku od njega, karakterom vrlo tiha, mirna i prijateljska. Lovi samo malu lovinu poput žečeva, vjeverica i krtica, te ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Teži oko 12 kilograma. Potječe iz tropskih i savanskih predjela južne i središnje Afrike. U posljednje vrijeme zabilježen je porast trenda držanja servala kao kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji.

Karakal
Foto: Flickr/Gopal Vijayaraghavan
Karakal (lat. Caracal caracal)

Ova egzotična vrsta domaća je na području Afrike i Azije, a njezino ime izvedeno je iz turskog jezika na kojem izraz “karakulak” znači “crno uho”. I doista, uši su prva stvar koju ćete primijetiti na ovoj neobičnoj mački. Mužjaci karakala teški su od 12 do 19 kilograma, a ženke od 6 do 12 kilograma, tako da se ne radi o mačkama, već o “mačketinama”. Karakal je vrsta koja je, unatoč svojoj relativnoj nepripitomljivosti, mirna i prijateljski nastrojena te vrlo zaigrana. Iako nije baš podobna za kućnog ljubimca (zbog zaigranosti i veličine porazbijat će vam kuću), neki ju iznimno snobovski krugovi svejedno nabavljaju, i to po vrtoglavim cijenama koje se kreću i oko 150 000 kuna.

Indijska riđa pjegava mačka
Foto: Wikipedia
Indijska riđa pjegava mačka (lat. Prionailurus rubiginosus)

Ova nevjerojatna mačka izgleda poput mačića iako je potpuno odrasla. Radi se o jednoj od najmanjih vrsta mačaka na svijetu koja teži između jednog i jednog i pol kilograma, a tijelo im je dugačko od 35 do 45 centimetara. Vrsta je domaća na jugu Indije i na Šri Lanki, a zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa (radi se o šumskim mačkama), status njihove vrste trenutno glasi “još malo pa ugrožena”. Usprkos tome što izgleda i glasa se poput nejakog mačića, ova je mačka iznimno spretan šumski lovac.

Turska Van mačka
Foto: Wikimedia Commons
Turska Van mačka (tur. Van kedisi)

Ova vrsta nije toliko neobična izgledom koliko životnim navikama. Ime je dobila po jezeru Van u Turskoj, jer iz te države izvorno potječe. Poveznica s jezerom u imenu, međutim, nije tek geografska, jer ova je mačka poznata po vrlo netipičnom ponašanju za većinu domaćih mačjih vrsta. Ona se, naime, obožava kupati i plivati, a krzno joj je zapravo vodootporno! Po naravi je vrlo prijateljska, pa je se danas može naći uvezenu i u Europi i SAD-u. Poznata je još od drevnih vremena.

Egipatski mau
Foto: Wikipedoa (by: liz west), Original photo: https://en.wikipedia.org/wiki/Egyptian_Mau#/media/File:Egyptian_Mau_Bronze.jpg
Egipatski mau

Ova vrsta egipatske mačke posebna je po tome što je jedna od najbržih vrsta domaćih mačaka na svijetu. U trku može doseći brzinu i do 48 km/h. Uz to, prepoznatljive točkice na njezinom krznu također su posebne jer su se razvile potpuno prirodno, bez ikakvog križanja. Vrsta je danas vrlo ugrožena te postoji još svega oko 7000 primjeraka na svijetu. Oni koji su imali priliku uživo vidjeti ovu mačku tvrde da su egipatski maui vrlo pitomi i da se vrsta odlikuje iznimno muzikalnim i ugodnim glasanjem.

Mačka ribič
Foto: Wikipedia
Mačka ribič (Lat. Prionailurus viverrinus)

Ovo je još jedna od mačjih vrsta koja voli vodu. Za razliku od Van mačke, ovo je divlja vrsta, a može je se naći pretežno u Aziji. Na žalost, njezin ugrožen status ne sprečava krijumčare da je i danas ilegalno uvoze na Zapad. Mačka ribič može težiti do 12 kilograma. Ne zazire od vode, već su joj glavna lovina upravo ribe i manje podvodne životinje. Zato ima posebno oblikovane šape koje su pogodne za plivanje i gacanje po blatu. Osim toga, prepoznatljivo je po karakteristično spljoštenoj njušci.

***

Preporučeni tekst: Upoznajte Matildu, mačku s najčudnijim očima na svijetu

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.