Spremni za novu Noć muzeja?! Evo probrane liste najzanimljivijih izložaba za lakše planiranje obilaska!

Noć muzeja poseban je jednogodišnji događaj kojem se raduje svaki pravi geek u hrvatskoj. Noć je to u kojoj potpuno besplatno možete zadovoljiti sve svoje potrebe za znanjem i kulturom, bez obzira zanima li vas strojarstvo i elektrotehnika, povijest, sport, umjetnost, digitalne tehnologije ili što drugo.

No, ponekad se pomalo teško snaći u nevjerojatno opsežnim popisima događanja na Noći muzeja. Zato vam ove godine donosim mali sažetak onoga što vas na Noći muzeja očekuje u 2019. godini, kao i mali popis sugestija o meni osobno najzanimljivijim i najunikatnijim izložbama koje biste i vi mogli posjetiti.

Karla Uljević – Mali noćni razgovor

Objavljuje Noć muzeja.hrPetak, 14. veljače 2014.
Noć muzeja 2019.

U petak 1. 2. 2019. godine nas na Noći muzeja diljem zemlje, naime, očekuje čak oko dvjesto izložbi i kulturnih događanja koja će besplatno otvoriti svoja vrata zainteresiranom građanstvu. Od toga će samo u Zagrebu biti četrdesetak lokacija koje ćete moći posjetiti.

Koliko je ovaj dan značajan za doprinos općoj kulturi i obrazovanju govori i to što ZET već nekoliko godina za redom u Noći muzeja nudi besplatan prijevoz na posebno predviđenim tramvajskim i autobusnim linijama, kako bi ljudi mogli posjetiti što više kulturnih destinacija u gradu. No, naravno, ako ste već bili na nekoj od Noći muzeja, tada znate da ovo podrazumijeva i nesnosnu gužvu i zastoje u javnom prijevozu, stoga bi bilo mudro da se u istraživanje muzeja uputite nešto ranije.

Objavljuje Noć muzeja.hrSrijeda, 4. veljače 2015.

Glavna tema ovogodišnje manifestacije je digitalna tehnologija, što je posebno zanimljivo jer to oslikava odlučnost kulturnjačkog miljea da se ide u korak s modernim društvenim trendovima.

Što posjetiti? Kako se odlučiti? Evo popisa najzanimljivijih izložaba!

Noć muzeja starta u 18 sati i traje sve do jedan ujutro. Puni popis ovogodišnjih događanja diljem Hrvatske možete pronaći na službenim stranicama noći muzeja (KLIK NA LINK). No, jasno je da 1. 2. nemamo ni približno dovoljno vremena za posjet svake izložbe u gradu. Stoga je potrebno napraviti neku svoju internu selekciju zanimljivijih događaja.

Neću pretendirati na to da mogu pogoditi što svakoga od vas ponaosob zanima. No, svejedno ću vam u nastavku ponuditi vlastitu listu probranih događaja na ovogodišnjoj Noći muzeja u Zagrebu. Možda vam, uz pomoć nekoliko zanimljivih sugestija, barem donekle olakša odluku koje lokacije sutra posjetiti.

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Ilica 85)
Objavljuje Akademija likovnih umjetnostiPetak, 15. lipnja 2018.

Ovo je definitivno jedna od lokacija koje se isplati posjetiti svake godine. Ne samo da prostor Likovne akademije vrvi događajima, radovima, aktivnostima i ljudima, već su i radovi studenata nevjerojatno raznoliki, brojni i maštovitiji nego li na većini drugih mjesta u Zagrebu. Posjet Likovnoj akademiji svake godine dojmi me se kao ulazak u neki razgranati, šareni i psihodelični labirint likovne umjetnosti. Topla preporuka!

Arheološki muzej u Zagrebu (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19)

Predavanje[TRAGOVI MUMIJA – Prezentacija najnovijih paleoradioloških istraživanja na kanopskim vazama iz Arheološkog…

Objavljuje Arheološki muzej u Zagrebu – AMZPonedjeljak, 27. kolovoza 2018.

Ovo je, budimo realni, neizostavna postaja muzejskog obilaska svih ljubitelj starih civilizacija i povijesti, a time je i jedan od reprezentativnih primjera svega što se Noću muzeja nastoji očuvati. U prostoru Arheološkog muzeja možete se upoznati s brojnim izlošcima iz pretpovijesti, drevnog Egipta, Grčke i Srednjeg vijeka, a tu je i njihova numizmatička zbirka te lapidarij.

Tiflološki muzej u Zagrebu (Draškovićeva 80, 2. kat)

Posjeti nas u Noći muzeja i upravljaj robotom koji se kreće i ponaša poput živog bića!#nocmuzeja Noć muzeja.hr STEMIFoto: R. Vukić

Objavljuje Tiflološki muzejČetvrtak, 24. siječnja 2019.

Mjesto za male i odrasle ljubitelje elektrotehnike i robotike! Ove godine, u Tiflološkom muzeju očekuju vas mnoge radionice za djecu (izrada strujnog kruga, upravljanje robotom, programiranje mBota, itd), predavanja i radionice za odrasle (predavanje o eTekstilu i nosivoj tehnologiji, radionica pisanja brajice), kao i njihova stalna postava. No, držite na umu da se za većinu radionica potrebno unaprijed predbilježiti mailom.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Heinzelova 55)
Objavljuje Veterinarski fakultet Sveučilišta u ZagrebuČetvrtak, 19. travnja 2018.

Slogan ovogodišnje izložbe Veterinarskog fakulteta glasi: “Izvedite ljubimce u muzej!” Posjetitelji će moći naučiti više o aktivnostima i djelovanju raznih odsjeka Veterinarskog fakulteta, što uključuje obilazak zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju, zavoda za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju, zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo, zavoda za veterinarsku patologiju i zavoda za veterinarsku biologiju.

Zaklada Mijo Kovačić (Basaričekova 22)

Tradicionalna glazbena večer povodom Noći muzeja u galeriji Mijo Kovačić

Objavljuje Galerija Mijo KovačićPetak, 11. siječnja 2019.

Na ovoj lokaciji bit će se moguće upoznati s naivnim slikarstvom Mije Kovačića, te također uživati i u klasičnom koncertu na kojem će se izvoditi djela Einaudija, Chopina, Debussyja, Liszta i drugih veličina.

Muzej gljiva (Trg Bana Josipa Jelačića 3)
Objavljuje Muzej gljivaSubota, 19. siječnja 2019.

Ova originalna izložba predstavlja vam oko nevjerojatnih 1500 primjeraka različitih vrsta jestivih i otrovnih gljiva u Hrvatskoj i šire. Osim toga, stručnjaci će prisutne informirati i po pitanju branja, čuvanja i pripremanja gljiva.

Klinika za psihijatriju Vrapče (Bolnička cesta 32)

Radna terapija: od početaka sastavni dio liječenja vrapčanskih pacijenata

Objavljuje Klinika za psihijatriju VrapčePetak, 29. siječnja 2016.

Još jedna vrlo intrigantna i drugačija izložba održat će se malo podalje od centra grada – u bolnici Vrapče. Posjetitelji će se moći upoznati s poviješću ustanove i metodama liječenja, a bit će otvoreno i nekoliko galerija s likovnim radovima poznatih i anonimnih umjetnika koji su se liječili u ovoj psihijatrijskoj bolnici.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke (Dolac 8)
Objavljuje Memorijalni stan Marije Jurić ZagorkeSrijeda, 28. studenoga 2018.

Zagorka je bila i ostala najpoznatija hrvatska književnica, a na Noći muzeja svi ljubitelji njezina lika i djela mogu uz stručno vodstvo razgledati stan u kojem je poznata književnica živjela i stvarala.

Muzej suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17)
Objavljuje MSU ZagrebPonedjeljak, 10. prosinca 2018.

U ovom muzeju svake godine je moguće upoznati se s novim ekscesima, eksperimentima i ekscentričnostima najmodernije hrvatske i svjetske umjetnosti. Ovogodišnji program, uz već standardno nadrealne eksponate, uključuje i plesni performans, predavanje o Andriji Mauroviću, interaktivnu izložbu koja dočarava život slijepih osoba, i mnoge druge multimedijske i interaktivne sadržaje.

Fakultet elektrotehnike i računarstva (Unska 3)
Objavljuje ŠUZASubota, 26. siječnja 2019.

Originalna izložba za sve tehnološke fanatike i gamere! Pazite sad ovo – na ovom faksu moći ćete razgledati izložbu starih mehaničkih, elektroničkih i računalnih igara, upoznati se sa starim konzolama i tipovima računala, te čak i zaigrati neke od retro igraćih naslova!

Gradska ljekarna Zagreb ( Kamenita 9)
Objavljuje Gradska ljekarna ZagrebPonedjeljak, 28. siječnja 2019.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi posjetitelji se mogu upoznati s ljekarničkom praksom u Zagrebu od srednjovjekovnih pa do najmodernijih vremena.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti (Svetog Ćirila i Metoda 3)
Objavljuje Hrvatski muzej naivne umjetnosti / The Croatian Museum of Naïve artPonedjeljak, 30. siječnja 2017.

Jedna od bojom najbogatijih izložaba na cijeloj Noći muzeja! Upoznajte se s jedinstvenim, šarenim, zaigranim i nerijetko grotesknim i uznemirujućim a uvijek fascinantnim svijetom hrvatskog naivnog slikarstva.

Hrvatski prirodoslovni muzej (Demetrova 1)
Objavljuje Hrvatski prirodoslovni muzej – HPMPetak, 25. siječnja 2019.

Ove godine prirodoslovni muzej priredio je neke poprilično originalne i zanimljive izložbe i predavanja. Tako ćete se na ovoj lokaciji moći upoznati sa svijetom podmorskih koralja, svijetom komaraca, virtualnim herbarijem, digitalnim DNA pultom, i mnogim drugim fascinantnim uvidima u svijet prirode.

***

Preporučeni tekst (LINK): Lista 12 naljepših gljiva na području Hrvatske

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.