Spomenik svim izgubljenim novčanicima na ulicama ruskog grada

Glavna karakteristika većine spomenika jesu njihove velike dimenzije i uočljivost, ne? Ako već želite nekoga ili nešto ovjekovječiti u kamenu ili metalu, vjerojatno ćete se pobrinuti da se vaša kreacija po mogućnosti vidi s drugog kraja kvarta.

No, takva misaona logika ponešto je strana ruskom biznismenu, povjesničaru i umjetniku Janu Levinu koji je na ulicama jednog ruskog grada postavio spomenik koji će većina usputnih prolaznika previdjeti.

Radi se o spomeniku svim izgubljenim novčanicima na svijetu. Sama kreacija zapravo izgleda doslovno kao izgubljeni ženski novčanik koji je nekome ispao na nogostupu. Sve je tu, od uvjerljivog dizajna i teksture, pa do pravih dimenzija novčanika. Ovu je neobičnu kreaciju spomenuti Jan Levin izložio na ulicama ruskog grada Jaroslavlja.

Nova razina “trolanja”

No, stavite se samo u kožu onih neupućenih prolaznika koji, recimo u 2 ujutro, teturaju Sobinovom ulicom u kojoj se nalazi ovaj izložak, vraćajući se s neke pijanke. U jednom trenu pogled im padne na veliku novčarku koja posve napuštena leži na pločniku. Sretnim nalaznicima ubrza se dah, počnu od uzbuđenja pocupkivati na mjestu, i već sebe vide kako ujutro konačno jedu kavijar umjesto kruha s kečapom za doručak! Bogati su! Bogati!

Yaroslavl businessman and historian Jan Levin installed the monument to a lost wallet. Located on Sobinov Street, the…

Objavljuje Weirdrussia.comUtorak, 29. svibnja 2018.

No, onda nesuđeni srećkovići drhtavom rukom posegnu prema novčaniku te otkriju da ga je zapravo nemoguće podići s poda. Kao da je zavaren za pločnik!

Loše vijesti – i jest!

Ovaj novčanik, iako na prvi pogled realističan, zapravo je načinjen od metala i nevidljivom šipkom zakucan u pod. A ako u nastupu očaja i bijesa zbog urušavanja “nalaznikovih” snova o bogatstvu on odluči šutnuti ovaj “novčanik” nogom, bolje mu je da se odmah naruči za hitan pregled stopala na obližnjem traumatološkom odjelu!

Iskreno, da osobno naiđem na ovakvo nešto i nasjednem, bio bih poprilično raspižđen, pogotovo zato jer je besparica postalo moje normalno financijsko stanje. Pa ipak, vjerujem da se i onda ne bih mogao oteti dojmu da je autor ove neobične mini-skulpture istodobno gad, vrhunski trol, i apsolutni genije! 😀

***

Preporučeni tekst: Upoznajte umjetnika koji se proslavio prodajući vlastiti izmet!

Bizarno, Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *